menuMENUHledat

Retro autobus VW T1 přestavěný na solární pohon

12.08.2015 10:07 | Zdroj: greencarreports.com
Retro autobus VW T1 přestavěný na solární pohon

Automobily na zakázku poháněné solární energií většinou upřednostňují funkci před formou a často je v nich místo jen pro řidiče. Žádný další pasažér už se do nich nevejde. Jinak je tomu v případě ikonického transportéru Volkswagen T1 z roku 1966, který ani po přebudování na sluneční pohon neztratil svůj styl.

Solární panel? Pro dobíjení vystačí bez problémů

Vůz koupil v roce 2013 Daniel Theobald, technický ředitel zdravotnické IT společnosti Vecna Technologies z amerického Massachusetts. Po přestavbě ho využíval jen pro krátké výlety po okolí. Solární panel namontovaný na střeše Volkswagenu vypadá skoro jako kus překližky nebo sádrokartonu.

Theobald si vybral solární napájení s úmyslem výrazně zmenšit svou uhlíkovou stopu a vyhnout se případným emisím spojeným s nabíjením autobaterie z elektrické sítě. Solární panel je podle něj pro nabíjení naprosto dostačující, svůj hippie vůz prý nikdy nemusel zapojit do sítě.

Na přestavbě pracoval se svými kolegy z Vecna Technologies. Nedávno prý jeden z nich koupil starý Volkswagen Beatle a teď ho chce také přestavět na elektromobil poháněný sluneční energií.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru