menuMENUHledat

Roste Tesle v USA konkurence díky vládní agentuře ARPA-E?

15.04.2016 13:41
Roste Tesle v USA konkurence díky vládní agentuře ARPA-E?

ARPA-E (tedy Advanced Research Projects Agency-Energy) je projekt, který v roce 2009 inicioval Barack Obama. Jedná se o státní podnik, který spadá pod Ministerstvo energetiky. A jeho cíl? Podpora nových technologií a objevů, které by mohly přinést revoluci v energetickém sektoru.

Ředitelka ARPA-E Ellen Williamsová nyní tvrdí, že agentura nyní pracuje na bateriových technologiích, které přinesou skutečný přelom. Jedna z věcí, na které agentura a společnosti, které finančně podporuje, pracují je velkokapacitní úložiště energie. Tedy něco na způsob Tesla Powerwall.

Společným jmenovatelem všech novinek, na kterých se vládní agentura podílí, mají být dostupné ceny. Dle stávajících informací by tedy jeden z konkurečních výhod proti výrobkům firmy Tesla měly být právě nižší ceny.

A kdy bychom se měli dočkat prvních výrobků v praxi? Dílčí vynálezy by podle agentury měly proměnit americkou elektrickou síť už během následujících 5 až 10 let. „Nacházíme se uprostřed návalu inovací. Už za pět let bude na trhu hned několik technologií, jejichž nástup nikdo neočekával,“ říká Colin Wessells, ředitel sanfranciské společnosti Alveo Energy, která těží právě z podpory vládní agentury ARPA-E. 

Zda se jedná jen o odvážná tvrzení, nebo se máme skutečně těšit na revoluci v energetice bychom se tedy měli dozvědět během následujících pěti let. 

Nahoru