menuMENUHledat

SpaceX usilovně pracuje na odpalovací rampě pro misi na Mars

15.01.2018 15:16 | Zdroj: Obrázek: www.flickr.com/photos/spacex
SpaceX usilovně pracuje na odpalovací rampě pro misi na Mars

Před dvěma týdny jsme vás informovali o všem, co pro nás chystá Elon Musk na tento rok. Jedna z klíčových věcí se týká mise na Mars. Prezidentka SpaceX Gwynne Shotwellová teď prozradila, že letošní mise je reálná!

Ostrý začátek roku

Ve SpaceX skutečně nezahálejí. V prvním lednovém týdnu bylo na pořadu dne odpálení rakety Falcon 9přísně tajným satelitem Zuma americké vlády. Americká média o tomto projektu intenzivně informovala, protože hodnota satelitu Zuma je prý přes jednu miliardu dolarů a nikdo neví, o co vlastně jde. Zásadní problém byl v tom, že satelit se nedostal na oběžnou dráhu a byl zničen. Podle všeho to však vypadá, že to nebyl problém na straně SpaceX, takže firmu by to nemělo nijak ohrozit, ba naopak. Má šanci získat další zakázku na další přepravu satelitu na oběžnou dráhu, a tím i drahocenné finance pro misi na Mars.

První test Falcon Heavy

Týden nato měl proběhnout první test statického zážehu rakety Falcon Heavy. Ten nakonec SpaceX odložila až na dnešek. Falcon Heavy je klíčová raketa na letošní misi kolem Měsíce a zároveň má firmě otevřít cestu k mnohem vyšším ekonomickým příjmům. Unese totiž mnohem těžší náklady než Falcon 9 a při jediném startu by mohla vynést na oběžnou dráhu hned několik družic. Falcon Heavy se testuje ještě na mysu Canaveral.

Nové rakety budou potřebovat nové odpalovací zařízení

S mysem Canaveral se však SpaceX dost možná už letos rozloučí. Společnost totiž potichoučku zintenzivnila práce na svém vlastním odpalovacím zařízení. To má za úkol pojmout i mnohem větší a pro firmu důležitější rakety BFR. Gwynne Shotwellová přitom před pár dny na konferenci v Texaské akademii medicíny, inženýrství a vědy prozradila, že své vlastní odpalovací zařízení firmy dokončí již koncem letošního roku nebo počátkem toho příštího.

Odpalovací zařízení se bude nacházet v Boca Chica Village u hranic Texasu s Mexikem. SpaceX na budování zařízení pracuje již od září 2014. Původně odsud měly rakety startovat již předloni, ale celý projekt se výrazně zdržel. Firma totiž pracovala na úpravě svého startovacího komplexu SLC-40, který si pronajímá na mysu Canaveral. Ten byl vybudován pro účely amerického letectva a starty malých raket Titan III a Titan 4. Pro Falcon 9 je tak ideální, pro BFR už nikoliv.

Na Boca Chica bylo v posledních měsících rušno

Jestliže první roky se toho na Boca Chica moc nedělo, v posledních měsících byl vývoj dost razantní. Předně zde vzniklo zařízení STARGATE (Spacecraft Tracking and Astronomical Research into Gigahertz Astrophysical Transient Emission), které dostalo štědré granty od texaské univerzity, texaského technologického fondu i některých dalších organizací. STARGATE je PPP projekt, jenž má za úkol vylepšit možnosti sledování a komunikace s kosmickými raketami. Pro misi na Mars je tak naprosto klíčový. Spolu se STARGATE, který je zde kromě přilehlé budovy zastoupen masivními parabolickými anténami, došlo v Boca Chica také k instalaci rozsáhlé fotovoltaické elektrárny. Elon Musk si zkrátka potrpí na to, aby využíval ve svých projektech obnovitelné zdroje energie.

Počátkem letošního roku byl do Boca Chica přivezen také obrovský jeřáb. Přesně takový, který byste potřebovali, kdybyste budovali odpalovací rampu pro gigantické rakety. Některé zdroje přicházejí se spekulacemi, že je zde kvůli testům druhého stupně pro rakety BFR – modulu BFS. Podtrženo a sečteno, start BFR ke konci letošního roku, nebo spíše počátkem toho příštího z Boca Chica je více než reálný. Mimochodem, samotné motory pro BFR budou pravděpodobně hotové už letos v dubnu. Jejich vývoj zaplatilo americké letectvo.

 

Nahoru