menuMENUHledat

SpaceX úspěšně odstartovala novou éru znovupoužitelných raket

14.05.2018 09:21 | Autor: VS | Zdroj: spacex.com, youtube.com, teslarati.com
SpaceX úspěšně odstartovala novou éru znovupoužitelných raket

Společnost SpaceX chce udělat z vypouštění raket do vesmíru naprosto běžnou záležitost, která se bude odehrávat s týdenní pravidelností. Pomoci by jí s tím měla nová konfigurace rakety Falcon 9, která již byla úspěšně otestována a uspěla na výbornou!


Znovupoužitelný Block 5

Nová konfigurace rakety s označením Block 5 měla mít svou premiéru již dříve, ovšem první pokus se nezdařil. Na vině však nebyla samotná raketa, ale počítač v řídícím středisku, který náhle přerušil odpočet. Tato softwarová chyba však byla rychle vyřešena a Falcon 9 Block 5 se dostal ke svému druhému pokusu.

Raketa odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a zahájila novou éru znovupoužitelných raket, které budou vynášet další zařízení na oběžnou dráhu, jak na běžícím páse. Úspěch mise je navíc úspěchem pro Bangladéš, protože raketa vynesla na oběžnou dráhu družicový systém Bangabandhu-1, který této zemi umožní satelitní komunikaci.

V momentě vypuštění družice na oběžnou dráhu však měla raketa za sebou pouze první část své mise. Druhým důležitým úkolem byl bezproblémový návrat na loď Of course I Still Love You. To se raketě nakonec také podařilo a mise byla do puntíku přesně splněna.

Jediným problém, který se během přenosu objevil, bylo samotné vysílání a kvalita obrazu. Diváci byli svědky několika otřesů obrazu, které se objevovaly především při startu rakety. Ve druhé fázi se vše ustálilo a diváci si mohli užít ničím nerušenou podívanou.

Start nové éry

Dle slov Elona Muska se jedná o historický úspěch. Raketa je v současné podobě schopna zahájit novou éru využívání znovupoužitelných raket, protože je navržena tak, aby vydržela více jak několik desítek letů a to s minimálními renovačními zásahy. Na celé technologii se však bude i nadále pracovat a vše bude zdokonalováno od motorů, přes software až po přistávací zařízení.

Raketa byla převezena zpět na pevninu, kde je momentálně rozebírána a podrobována důkladné analýze. Jejím cílem bude zjistit, zda jsou všechny složky zařízení v pořádku a připraveny k opakovanému použití. Pokud se ukáže, že vše přežilo misi bez jakéhokoliv závažnějšího problému, bude Blok 5 platit za konfiguraci Falconu 9, která je ideální pro opakované používání díky své extrémní spolehlivosti. SpaceX pak začne posílat rakety do vesmíru mnohem častěji.

Raketa B1046 bude opět sestavena a podrobována dalším statickým testům, po kterých se opět vrátí zpět do operačního raketového střediska SpaceX, odkud by v budoucnu mohla provést několik desítek dalších letů do vesmíru. Kdo ví, možná se jednou tento exemplář stane novým exemplářem v expozici věnované zlomovým událostem v dobývání vesmíru.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru