menuMENUHledat

SpaceX vynesli první satelit superpřesného systému GPS nové generace

28.12.2018 11:09 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
SpaceX vynesli první satelit superpřesného systému GPS nové generace

Pokročilý satelit přezdívaný „Vespucci“ vylepší stávající síť polohového systému GPS.


Zasloužilý americký vojenský globální družicový polohový systém GPS funguje v plné dostupnosti, i když zpočátku především pro vojenské účely, od roku 1994. V dnešní době je stále velice užitečný, ale jeho satelity, kterých v současnosti pracuje celkem 31, jsou v některých případech poněkud zastaralé a zranitelné.

Americké letectvo, které je provozovatelem GPS, se proto v těchto dnech pustilo do budování pokročilého systému nové generace, který označují jako GPS III. Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, dne 23. prosince 2018 se z kosmodromu Cape Canaveral Air Force Station na Floridě vznesla raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX, která vynesla první satelit systému GPS III.

Vespucci je na oběžné dráze

Start se uskutečnil po několika odkladech a let už proběhl bez potíží. Zhruba 4,4 tuny těžký satelit, kterému operátoři přezdívají „Vespucci“ se dostal na zamýšlenou oběžnou dráhu asi 2 hodiny po startu. Nahradí tam stávající satelit sítě GPS SVN-43, který pracuje na oběžné dráze od roku 1997. V tomto případě letěla nosná raketa Falcon 9 ve verzi, která nepočítala s přistáním prvního stupně, jak je u SpaceX obvyklé. Bylo to na výslovné přání zákazníka, tedy US Air Force.

Společnost SpaceX už přepravovala na oběžnou dráhu náklady pro americkou armádu. Satelit Vespucci byl ale pro SpaceX první oficiální misí typu „National Security Space“. Toto označení přitom mají pouze ty lety do vesmíru, jejichž náklad je kriticky významný pro národní obranu USA. Úspěšný start byl pro SpaceX letos poslední, v pořadí jednadvacátý. Rok 2018 se tak stal pro SpaceX rekordním v počtu startů na oběžnou dráhu.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz

Nahoru