menuMENUHledat

Příští raketa Falcon Heavy vynese do vesmíru nejvýkonnější atomové hodiny

21.05.2018 09:15 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Příští raketa Falcon Heavy vynese do vesmíru nejvýkonnější atomové hodiny

Těžká raketa Falcon Heavy při druhém letu nepoveze kabriolet. Tentokrát ponese ultrapřesné atomové hodiny NASA.


Svět netrpělivě vyhlíží další misi rakety Falcon Heavy. Naštěstí společnost SpaceX Elona Muska již připravuje další start této revoluční těžké rakety. Tentokrát ale už prý nepoveze do vesmíru elektromobil Tesla.

Jak píše portál  Stoplusjednicka.cz, raketa Falcon Heavy by při svém druhém testovacím letu měla vynést ultrapřesné atomové hodiny. Půjde o poměrně malou zásilku - hodiny mají mít velikost topinkovače. Start druhého Falconu Heavy je plánován na červen letošního roku.

Malé, ultrapřesné a odolné atomové hodiny

Nejde pochopitelně o obyčejné hodiny. Systém Deep Space Atomic Clock, čili DSAC, je mnohem menší než srovnatelné atomové hodiny na Zemi. Zároveň je mnohem přesnější, než jiné atomové hodiny, které se již podívaly do vesmíru. Jsou také odolnější vůči nástrahám vesmírného prostoru, než jakékoliv doposud vyrobené hodiny.

Podle NASA se tyhle hodiny zpozdí maximálně o 2 nanosekundy denně. To znamená, že za 10 let se mohou zpozdit nanejvýš o zhruba 7 miliontin sekundy. Hodiny DSAC budou asi rok kroužit na oběžné dráze, kde je NASA bude důkladně testovat pro použití v misích do vzdáleného vesmíru. Získané poznatky prý také pomohou vylepšit stávající systém GPS.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu Stoplusjednicka.cz. 

Nahoru