menuMENUHledat

Společnost Boring Company chce přinést levné cestování všem, kteří nemají na automobil

12.03.2018 11:40 | Autor: VS | Zdroj: twitter.com, youtube.com, teslarati.com, boringcompany.com, engadget.com
Společnost Boring Company chce přinést levné cestování všem, kteří nemají na automobil

Elon Musk přiblížil plány své společnosti Boring Company. Ta chce realizovat specializovaný dopravní tunelový systém, který bude fungovat pod jednotlivými městy. Tento způsob dopravy bude určen pro osoby i vozy, ovšem přednost dostanou všichni ti, kteří nemají prostředky, aby si mohli automobil koupit.


Boring Company a její tunelová vize

Elon Musk má pro tunelové dopravní systémy určitou slabost. Nejenže je otcem myšlenky systému hyperloop, ale zároveň je zakladatelem společnosti Boring Company, jejímž cílem je hloubení dopravních tunelů pod velkými městy, které do budoucna mají pomoci odlehčit dopravnímu provozu v jejich ulicích.

Adjusting The Boring Company plan: all tunnels & Hyperloop will prioritize pedestrians & cyclists over cars

— Elon Musk (@elonmusk) 9. března 2018

Muskovým cílem je co největší snížení nákladů na ražbu tunelů, ve kterých by se měly pohybovat speciální přepravníky převážející osoby, cyklisty i vozy, na kolejnicovém systému a časem by se tunely mohly využívat i pro systém hyperloop. V současné době je takový tunel ražen pod Los Angeles a Musk na svém twitterovém účtu prozradil, na co se jeho „Nudná“ společnost chce zaměřit v blízké budoucnosti.

Poctivé a zdvořilé tunelování

Po spuštění tunelu do provozu chce společnost nejdříve upřednostnit přepravu jednotlivých osob a cyklistů. Muskova vize spočívá v celé síti míst, které zaberou velikost zhruba jednoho parkovacího stání, na kterých budou moci cestující nastoupit do automatického elektrického autobusu, který je přemístí z jednoho místa na druhé.

Boring Co urban loop system would have 1000’s of small stations the size of a single parking space that take you very close to your destination & blend seamlessly into the fabric of a city, rather than a small number of big stations like a subway

— Elon Musk (@elonmusk) 9. března 2018

Musk vysvětluje upřednostňování přepravy osob a cyklistů před automobily, jedná o otázku zdvořilosti a poctivosti. Pokud si někdo nemůže dovolit koupit automobil, měl by být novým přepravním systémem upřednostněn. Zároveň však dodal, že i automatizovaná přeprava automobilů přijde na řadu. Ovšem stane se tak až poté, co se splní veškeré potřeby cestujících, kteří budou systém tunelů využívat jako prostředek městské hromadné dopravy.

pic.twitter.com/C0iJPi8b4U

— Elon Musk (@elonmusk) 9. března 2018

Až tisíc zastávek pro jedno město

Muskovou vizí je postavit několik tisíc zastávek tohoto systému, který nazývá Urba Loop System. Tyto zastávky by byly situovány převážně kolem centra daného města a cestující by se jejich pomocí přibližovali na potřebná místa. Jednalo by se o opačný systém, jaký známe z metra, kdy se cestující přepravují jen mezi několika velkými stanicemi, které mezi sebou mají značné rozestupy.

Musk zveřejnil animaci, která nastiňuje podobu tohoto dopravního systému. Ta ukazuje systém tunelů pod městem, do kterého jsou cestující spouštěni v elektrobusech, které se vysokou rychlostí pohybují na kolejnici a automaticky volí mezi jednotlivými výhybkami. Tento systém jsme viděli v jiné animaci od Boring Company, která představovala způsob dopravy vozu skrze vyhloubený tunel. Model S v ní zajíždí do speciálních saní, které jsou i s vozem spuštěny do tunelu a po kolejnici uhánějí na místo určení.

Kdo si počká…

Na současný projekt pod Los Angeles občas dohlíží i sám Musk. Nedávno na svém instagramovém profilu zveřejnil fotografiím, jak stojí u vrtáku Boring Company. Pod fotografií se rázem začaly množit pozitivní ohlasy a otázky, kdy již konečně bude celý systém uveden do provozu. To ovšem ještě nějaký ten pátek potrvá a my budeme muset stále jezdit na povrchu našimi automobily či MHD a pod povrchem výhradně metrem.

3faa1f5500000578-0-image-a-2_1493309791984boring_tunnel-1boring-company-tunnels-electric-skates-2boring-company-tunnels-electric-skates-3boring-company-tunnels-electric-skates-4boring-company-tunnels-electric-skates-5hawthorne-tunnel_102817img_6835-2skate_5_23_2017_001-4skate_5_23_2017_001_f-2skate_5_23_2017_001_s-2

Nahoru