menuMENUHledat

Boring Company otevře první tunel veřejnosti již v prosinci

29.10.2018 07:31 | Autor: VS | Zdroj: theverge.com, cnbc.com
Boring Company otevře první tunel veřejnosti již v prosinci

Boring Company v současné době pracuje hned na několika projektech podzemních tunelů. Jedním z nich je i tunel pod Los Angeles, který se momentálně dostává do své poslední fáze výstavby a již velmi brzy se otevře veřejnosti.


Boring Company finišuje svůj první tunel

Informoval o tom Elon Musk skrze svůj Twitter, jak je u něj dobrým zvykem. Ve svých příspěvcích oznámil, že tunel je téměř dokončen a otevře se široké veřejnosti 10. prosince s tím, že následující den budou zahájeny volné jízdy.

Opens Dec 10

— Elon Musk (@elonmusk) 22. října 2018

Tunel pod LA je zkušebním tunelem o délce dvou kilometrů vedoucím pod centrem další Muskovy společnosti SpaceX v Hawthorne v Kalifornii. Jedná se o koncepci podzemního systému hromadné dopravy, jehož cílem je přeprava osob a vozidel pod přetíženými vozovkami na povrchu. O dopravu se mají postarat autonomní elektrické saně, které budou schopny přepravit najednou až 16 osob, popřípadě jedno osobní vozidlo. Po magnetických kolejích se budou pohybovat rychlostí až 250 km/h.

Tunelů bude přibývat

V červnu se Boring Company podařilo získat zakázku na vybudování rychlého tranzitního spojení mezi letištěm O´Hare a centrem Chicaga. Tento projekt za zhruba 1 miliardu dolarů budil u mnohých odborníků pochybnosti, Boring Company se však pustilo do dalšího tunelu v LA, který umožní fanouškům basebalového týmu Dodgers dostat se na jejich stadion z Hollywoodu či čtvrtě Los Feliz za pouhé čtyři minuty. Cena jedné jízdy by pak měla vycházet jen na jeden dolar.

Musk se netají tím, že jeho velkým přáním je propojit města New York a Washington DC tunelem hyperloop, který by zkrátil přepravu mezi městy na několik desítek minut. Projekt však zatím nebyl schválen vládou, a tak musí Musk vyčkávat.

Je nutné nalézt řešení

Je jen otázkou, zda budou podzemní tunely schopny ulevit přecpaným ulicím na povrchu. Pravdou však je, že nějaké řešení je potřeba nalézt, protože města jako New York, Chicago, LA, ale i evropské metropole typu Paříž, začínají mít s dopravou velké problémy. Jak si v Boring Company představují budoucnost podzemní dopravy, se můžete podívat v následujícím videu:

Nahoru