menuMENUHledat

Starman s Teslou Roadster Elona Muska jsou za oběžnou dráhou Marsu

06.11.2018 09:09 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Starman s Teslou Roadster Elona Muska jsou za oběžnou dráhou Marsu

Kosmický elektromobil Tesla s figurínou Starman letí rychlostí 15,7 kilometrů za sekundu do hloubi Sluneční soustavy.


Když SpaceX poprvé vypustili svoji těžkou nosnou raketu Falcon Heavy, jako první náklad vynesla Teslu Roadster Elona Muska, která má na palubě figurínu ve skafandru jménen Starman. Od startu, který se uskutečnil před zhruba 9 měsíci, letí Tesla Roadster se Starmanem vesmírem, v současnosti rychlostí asi 15,7 kilometrů za sekundu.

Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, tohle pozoruhodné vesmírné elektrické auto míjelo oběžnou dráhu Marsu a pokračuje dál do hloubi Sluneční soustavy. Podle informací SpaceX bude další Starmanovou zastávkou restaurant na konci vesmíru, což je samozřejmě narážka na dílo nedávno zesnulého spisovatele Douglase Adamse, jehož je Musk zapáleným fanouškem.

Elektromobil na oběžné dráze kolem Slunce

Vesmírná Tesla se Starmanem se stala novým objektem Sluneční soustavy, který obíhá kolem Slunce. Odhadnout oběžnou dráhu takového tělesa není úplně snadné. V roce 2091 by se například Tesla měla přiblížit zpět k Zemi na vzdálenost pár set tisíc kilometrů, tedy zhruba jako je oběžná dráha Měsíce.

Odborníci odhadují, že Tesla a Starman nakonec narazí buď do Země anebo do Venuše, pravděpodobně během příštích pár desítek milionů let. Podle nich má Tesla během příštího milionu let 6 procentní šanci, že se srazí se Zemí a 2,5 procentní naději, že se střetne s Venuší. Otázkou ale je, zda naši potomci něco takového připustí a neodtáhnou namísto toho legendární Teslu do nějakého vesmírného muzea. 

Aktuální polohu putující Tesly si můžete zkontrolovat v animaci na adrese heavens-above.com.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz

Nahoru