menuMENUHledat

Strom, který nabije váš elektromobil

04.02.2015 07:00 | Zdroj: edition.com
Strom, který nabije váš elektromobil

Větrný strom navrhla francouzská společnost NewWind. 72 listů 3 metry vysokého generátoru ve tvaru kmene s větvemi tvoří turbíny schopné rozsvítit 15 pouličních lamp. Stejně jako je tomu u skutečného stromu, hýbají se podle toho, jak fouká vítr, a vydávají jen velmi slabý nerušivý zvuk.

Vytopí dům nebo dobijí elektromobil

Dokáží vyprodukovat 3,1 kW, které následně putují do lokální elektrické sítě. Sice to zatím není téměř nic ve srovnání s velkými producenty energie, ale více takových stromů v ulici už by mohlo přinášet pěkné výsledky:

„Městský vítr není příliš silný, ale je velmi turbulentní,“ říká angažovaný inženýr Julia Revuz. „Tyto turbíny potřebují méně větru, aby se roztočily, a produkují 3 kW energie, která by mohla vytopit dům nebo dobít elektrické auto."

Novinka na Art of Movement

Zatím se k výrobě věterného stromu používá ocel, do budoucna by však měl být postaven z ekologičtějších materiálů. Původně je určený do městských ulic, ale už se objevili zájemci z pole architektury zvažující umístění mikroturbín například na střechy domů. Hodně lidí se staví negativně k nevzhledným větrným elektrárnám, ale malé elegantně vyhlížející stromy se doposud setkaly s velmi pozitivním ohlasem.

Větrný strom byl vystaven na show Art of Movement, která každý měsíc ukazuje nejvýznamnější inovace z oblasti vědy a techniky pomáhající utvářet moderní svět.

Nahoru