menuMENUHledat

Tesla chystá nová bezpečnostní opatření pro autopilota

29.08.2016 14:00
Tesla chystá nová bezpečnostní opatření pro autopilota

Tesla hodlá řidiče důrazněji poučit o tom, jak funguje autopilot. V reakci nehody, které se během letošního roku staly a které byly mediálně velmi vděčným tématem, to oznámil Elon Musk.

Server Electrek píše, že Tesla hodlá zavést nová bezpečnostní pravidla pro používání funkce autopilota. Dle informací serveru Electrek totiž zřejmě někteří řidiči vozů, které měly nehodu, nerespektovali oznámení, která jim vůz řízený autopilotem signalizoval.

Jedná se například o funkci, kdy vůz upozorní řidiče, že by měl chytit volant. Pokud řidič na tuto výzvu v určitém časovém úseku nezareaguje, Tesla začne s takzvanou Abort Procedure (odpojovací proces) - Tesla vypne hudbu, začne zpomalovat, vizuálními a zvukovými signály důrazně vyzve řidiče, aby uchopil volant a pokud tak do určité doby neučiní, autopilot se začne odpojovat. 

Pokud ovšem řidič používá funkci autopilota správně a včas reaguje na jeho výzvy, aby uchopil volant, nemůže se mu údajně nikdy stát, že by se autopilot vyřadil z provozu.

Ovšem vypadá to, že existují řidiči, kteří výzvy autopilota z různých důvodů ignorují. Tesla tvrdí, že třeba v případě nehody Modelu X v Pennsylvánii došlo k takzvané Abort Procedure 11 sekund před nehodou.

Cílem nových bezpečnostních opatření, která Tesla pro funkci autopilota připravuje, tak má být mimo jiné docílit toho, aby řidiči výzvy autopilota k uchopení volantu nikdy neignorovali.

 

Nahoru