menuMENUHledat

Tesla je na vrcholu! Druhé čtvrtletí tohoto roku bylo nejúspěšnější v její historii

04.07.2018 08:56 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com, twitter.com
Tesla je na vrcholu! Druhé čtvrtletí tohoto roku bylo nejúspěšnější v její historii

Tesla má za sebou druhý kvartál roku 2018. Vedla si v něm o poznání lépe než v tom prvním a také stanovila několik historických milníků.


Tesla to dokázala!

Tesla začíná sklízet ovoce své práce. Zatímco se jí v posledních 12 měsících vůbec nedařilo a kritika na ní dosedala ze všech stran, nyní se karta konečně obrátila! Pojďme se podívat na čísla, která to dokazují.

Tesle se podařilo během posledního týdne druhého čtvrtletí vyprodukovat 5 031 Modelů 3 a 1 913 Modelů S a X. Celkem se jí za toto čtvrtletí podařilo vyrobit 53 339 vozů, což je 55% nárůst oproti prvnímu čtvrtletí a zároveň nejproduktivnější čtvrtletí v historii automobilky. Výroba Modelu 3 dosáhla celkově 28 578 kusů a kombinovaná výroba Modelu S a X si připsala dalších 24 761 vyrobených vozidel.

Celkově bylo během uplynulého čtvrtletí dodáno zákazníkům 40 740 kusů automobilů s logem Tesly na přídi. Z toho 18 440 představovalo Model 3, 10 930 Model S a 11 370 Model X. Podle automobilky se i navýšil počet objednávek na Modely S a X oproti předchozímu roku.

1 team pic.twitter.com/2SB8H6stjT

— Tesla (@Tesla) 2. července 2018

Čas na odpočinek? Ale kdeže…

Ve druhém čtvrtletí tak byla Tesla schopna vyrobit téměř čtyřnásobek Modelů 3 oproti prvnímu čtvrtletí 2018. Podle zpráv společnosti by navíc měla linka GA3 ve Fremontu být schopna obstarat 5 tisíc Modelu 3 za týden, což znamená, že nová linka GA4 postavená ve stanu továrny, by měla být schopna zajistit modely navíc. Tesla si tak dala nový cíl a to vyrábět 6 tisíc Modelů 3 týdně, čehož chce dosáhnout již v příštím měsíci. Navíc předpokládá, že do konce tohoto roku dodá novým zákazníkům na 100 000 Modelů S a X.

Pokoření 5 tisícového milníku je pro společnost velkým vítězstvím. Všem bylo jasné, že Tesla se snaží navýšit výrobu, jak jen může, ale sám Musk tuto snahu označil za výrobní peklo. Úspěšné druhé čtvrtletí tak pro amerického výrobce elektromobilů znamená naprosté zadostiučinění a to i přesto že byl nucen k takovým krokům, jako letecké přepravě automatizovaných strojů až z Evropy, nebo k výstavbě provizorního stanu s výrobní linkou uvnitř.

Radost z úspěchu

A euforie je patrná ze všech stran. Elon Musk řekl, že Tesla je konečně skutečnou automobilkou a Tesla se oficiálně vyjádřila takto:

„Posledních 12 měsíců bylo v historii Tesly těmi nejobtížnějšími a my jsme neuvěřitelně hrdí na celý tým Tesla, že jsme společně dosáhli 5 tisíc vyrobených kusů Modelu 3. Nebylo to snadné, ale rozhodně to stálo za to.“

 Úspěch se navíc okamžitě promítnul do ceny společnosti, její akcie zaznamenaly 5,3% nárůst na hodnotě, a v současné době je cena jedné z nich 361,6 dolarů. Zprávu o překonání tolik očekávaného milníku tak s velkým nadšením přivítala nejen automobilka, ale také její investoři.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru