menuMENUHledat

Tesla to dokázala! Vyrobila 5 tisíc Modelů 3 za jediný týden

02.07.2018 09:53 | Autor: VS
Tesla to dokázala! Vyrobila 5 tisíc Modelů 3 za jediný týden

Dlouho očekávaný moment se stal skutečností. Automobilce Tesla se v minulém týdnu podařilo vyrobit 5 tisíc kusů Modelu 3 a k tomu navíc udržet výrobní tempo 2 tisíc kusů Modelu S a X.


Konečně!

Jasně o tom hovoří nejrůznější fotografie, které se dostaly na sociální sítě přímo od zaměstnanců Tesly, kteří se na výrobě podílí. Fotografie zachycují například banner s nápisem Model 3 5k Club s podpisy pracovníků továrny ve Fremontu, dále fotografie továrny s nápisy: Dokázali jsme to, nebo Model 3 s nápisem 5 000 na čelním skle.

model-3-5k-instagram-2-576x1024model-3-5k-instagram-3-576x1024model-3-5k-instagram-768x1024tesla-model-3-5k

Obrázky nejdříve vyvolávaly spekulace, ovšem pak přišel zaměstnancům e-mail od samotného Muska, který dosažení cíle jasně potvrdil:

„Dokázali jsme to!! Neuvěřitelná práce od neuvěřitelného týmu. Nemůžu být více hrdý na to, že s vámi mohu spolupracovat. Je to čest. Odhodlání a kreativita, kterou jste do práce vložili, jsou neuvěřitelné! Společně se nám podařilo vždy najít cestu, vůli a vynalézavost k objevení zcela nových řešení.

Ať už se jednalo o práci ve stanech, nebo přepravování výrobních zařízení přes celý svět v obrovských nákladních letadlech, je to jedno. Vždy to fungovalo. Nejen že jsme vyrobili více než 5 tisíc Modelů 3, ale také jsme dosáhli spolu s produkcí Modelu S a Modelu X kombinované výroby 7 tisíc vozidel za jeden týden.“

Cesta více než trnitá

Cíl 5 tisíc Modelů 3 týdne měla Tesla ve svém hledáčku již velmi dlouho. Ukázalo se však, že se jedná o velmi náročný mezník. Elon Musk nejdříve předpovídal jeho překročení již koncem roku 2017, ovšem nepodařilo se. Tesla se tak rozhodla posunout termín do druhého čtvrtletí tohoto roku s tím, že na konci prvního čtvrtletí bude týdenní produkce Modelu 3 čítat 2,5 tisíce kusů.

Ani tento cíl se však automobilce nepodařilo splnit, i když byla velmi blízko. Poslední březnový týden společnost vyrobila 2 tisíce kusů tohoto vozu. Na výroční schůzi akcionářů se očekávalo, že Tesla po tomto neúspěchu své cíle přehodnotí, ovšem Musk pětitisícový plán potvrdil.

Stroje z Evropy a velké stany

Pro automobilku to však vůbec nebylo snadné. Během druhého čtvrtletí musela hned dvakrát zastavit výrobní linku, aby jí mohla modernizovat. O modernizaci se postarala především robotická zařízení, která byla do Spojených států dopravena až z Evropy. Zařízení měla za úkol především urychlit výrobu bateriových bloků pro vozidla.

Navíc se začátkem června objevil v továrně ve Fremontu obrovský stan, do kterého byla umístěna další linka pro výrobu Modelu 3. Toto řešení bylo zpočátku kritiky považováno za naprosté šílenství, ale jak je patrné, svému účelu nakonec posloužilo dokonale.

Čas odpočívat? Nikoliv!

Tesla však jde dál. Podle zpráv agentury Reuters si dala nový cíl, kterým je výroba 6 tisíc kusů Modelu 3 týdně. Tohoto cíle by chtěla dosáhnout již příští měsíc a důvod je jediný. Tesla se, alespoň podle slov Elona Muska, stala konečně skutečnou automobilkou. 

Nahoru