menuMENUHledat

Tesla: Made in China

04.05.2018 08:56
Tesla: Made in China

Tesla vyslala světu jasný vzkaz. Chce dále pokračovat v mohutných investicích a začít ve velkém vyrábět i v Asii. Svou další Gigafactory vybuduje v Číně.


Čínská budoucnost

Ohlašování výsledků za první čtvrtletí tohoto roku vyvolalo kolem Tesly velký rozruch. Přes nepřebernou změť čísel a procent týkajících se propadů firmy mnozí ani nezaznamenali Muskovo důležité oznámení, které se týká dalších investicí. Nejenže prozradil plány společnosti týkající se Modelu Y, ale zároveň potvrdil, že jeho společnost chce výrazně investovat v Číně.

Čínský trh je pro Teslu velkým lákadlem. O drahé automobily je zde zájem a Tesla by navýšením nabídky odpověděla na neustále rostoucí poptávku po jejích vozech nejen v této zemi. Není proto divu, že má společnost v úmyslu vybudovat na čínském území svou další Gigafactory. Odpověděl tak alespoň Elon Musk na otázku stanice CNBC, kterou zajímali informace o plánech společnosti ohledně Modelu Y, Semi a budoucích modelech společnosti. Musk odpověděl takto:

„Brzy oznámíme místo, kde bude v Číně postavená Tesla Gigafactory. V budoucnu budou všechny Gigafactory zahrnovat kompletní výrobu automobilů. Nyní vyrábíme automobily a baterie. Výroba baterií, motorů a elektroniky probíhá v Gigafactory a ve Fremontu jsou vozidla kompletována. Do budoucna však budou všechny Gigafactory vyrábět kompletně celé automobily.“

Dostupné automobily jen díky Číně

Musk zároveň vyjádřil své díky čínské vládě, která zrušila omezení vlastnictví továren provozovaných zahraničními výrobci automobilů. Když čínský prezident Xi Jinping oznámil svůj záměr snížit dovozní tarify a zrušit omezení vlastnictví pro zařízení provozovaná ze zahraničí, Musk na svém Twiteru řekl, že toto rozhodnutí Číny bude prospěšné všem zemím.

Již před ohlášením Gigafactory v Číně se předpokládalo, že se Tesla v této zemi zaměří především na Model 3 a také nový Model Y. Během oznámení byly tyto předpoklady potvrzeny. Model X ani S by v nově postavené továrně vyráběny být neměly. Musk uvedl, že mít továrnu v Číně je opravdu jediný způsob, jak vyrobit co nejvíce dostupné automobily.

Model Y na rýsovacím prkně

Plány Tesly jsou v souladu se slovy Elona Muska, který v únoru tohoto roku, během komentování výsledků z poslední čtvrtiny roku 2017, prozradil, že investice spojené s novým Modelem Y započnou někdy v druhé polovině tohoto roku, nejpozději však v posledním kvartálu roku 2018.

„Do konce tohoto roku se budeme věnovat některým kapitálovým investicím ve vztahu k Modelu Y. Nechci předbíhat, ale myslím, že máme velmi dobrý plán. Jsem velmi nadšený z designu Modelu Y. Z Modelu 3 jsme se hodně naučili, a tak víme, jak něco navrhnout tak, aby to bylo snadné vyrobit.“

Čínský trh je pro Teslu nadějí. Nadějí na výrazné zlepšení prodejních výsledků a efektivnější výrobu, což je momentálně pro společnost klíčové. Otázkou však je, zda Tesla stihne postavit a uvést továrnu do provozu do té doby, než se vyčerpá finančně natolik, že bude muset vyhlásit bankrot. Byla by to škoda. Držme Muskovi a celé Tesle palce.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru