menuMENUHledat

Tesla na hranici života a smrti

03.05.2018 10:10 | Autor: VS | Zdroj: bloomberg.com, techcrunch.com, teslarati.com
Tesla na hranici života a smrti

Kolem automobilky Tesla je v posledních dnech velmi živo. Společnost zveřejnila výsledky hospodaření za první čtvrtletí tohoto roku, které jsou vůbec nejhoršími v celé historii automobilky.


Vysoké ztráty i zlepšení

Tesla se již nějaký ten pátek snaží dosáhnout vysněného cíle pěti tisíc vyrobených kusů Modelu 3 týdně. Tento plán měl být realizován již v prosinci minulého roku, ovšem společnosti se stále nedaří zefektivnit výrobu natolik, aby byla takového objemu produkce schopna. Vyvstávají tak otázky, zda je automobilka vůbec schopna svého cíle v tomto roce dosáhnout a zda bude mít dostatek financí na realizaci svých dalších plánů.

První čtvrtletí tohoto roku bylo pro Teslu skutečně černé, ovšem každá mince má dvě strany. Ano, ztráty jsou obrovské. Společnost v tomto čtvrtletí zaznamenala čisté ztráty 784,6 milionu dolarů, tedy zhruba 4,19 dolaru na akcii. Jedná se o rekordní propad, který společnost nepamatuje. Ovšem rekordní byly také zisky. Příjmy vzrostly meziročně na 3,4 miliardy dolarů a předčily očekávání analytiků, kteří odhadovali, že společnost bude mít ztrátu 3,48 dolarů na akcii a tržby v celkové výši 3,22 miliardy dolarů.

Musk to nevidí tak černě

Navíc to vypadá, že z aktuálního ekonomického vývoje automobilky si dělají hlavu všichni, jen ne Elon Musk. 1. dubna si dělal legraci, že zbankrotoval a prozatím se tváří, že má vše pevně pod kontrolou, a to i přestože společnost aktuálně na každém vyrobeném vozidle ztrácí přes 22 tisíc dolarů. Neoblomně si stojí za tím, že plán s výrobou 5 tisíc kusů Modelu 3 bude splněn v polovině června a plánuje další investice, jako je stavba nové Gigafactory a zahájení produkce Modelu Y a to už v roce 2020.

Kompletní dopis investorům s přehledem aktuální situace a plány do budoucna si můžete přečíst zde.

Klesající akcie a šťoura Bloomberg

Akcie společnosti však mají klesavou tendenci a každé zaváhání společnosti se na nich nepříjemně podepisuje. Jen aprílový tweet měl za následek propad téměř k 240 dolarové hranici, rychle se však vrátil zpět nad 300 dolarů, ovšem klesající trend i nadále pokračoval. Dnes se cena jedné akcie pohybuje okolo 300 dolarů, zatímco na začátku druhé poloviny minulého roku byla hodnota akcie na více než 380 dolarech.

Černě vidí budoucnost Tesly také agentura Bloomberg, která se pustila do velice podrobné analýzy finanční situace společnosti. Obsáhlé zprávě agentury vévodí gif, ve kterém Musk chrlí dolarové bankovky do plamenů plamenometů Boring Company. Povedená animace je velmi dobrou alegorií na to, jak společnost s financemi nakládá.

Agentura přináší informaci o tom, že společnost má momentálně k dispozici asi 855 milionu dolarů. Problém však tkví v tom, že náklady automobilky jsou tak velké, že společnosti hrozí skutečně bankrot a ne jen ten aprílový. Společnost totiž aktuálně polyká 6500 dolarů za jednu minutu. Ve správě můžete vidět dokonce počítadlo, které vám ukáže, kolik financí Tesla utopila během doby, kdy do zprávy nahlížíte. Až tehdy vám dojde, jak velké náklady společnost má.

Z hlediska morálky není současná situace pro Teslu žádný problém. Na ztrátovou ekonomiku je již zvyklá, protože za celou dobu její existence byla v zisku pouze ve dvou čtvrtletích. Zda se Tesle podaří kritickou situaci odvrátit, ukáže čas a především důvěra investorů a zákazníků. Začínají se totiž objevovat hlasy, které zpochybňují Muskovo vedení a žádají jeho odstoupení. Zda by se tím automobilce ulehčilo, nebo naopak, je otázkou.

Nahoru