menuMENUHledat

Lucemburská policie se dočkala unikátních služebních vozů

02.05.2018 09:48 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co, digitaltrends.com, twitter.com, teslarati.com
Lucemburská policie se dočkala unikátních služebních vozů

Všichni lucemburští piráti silnic si musejí dávat od minulého týdne ve své zemi pozor. Vysokorychlostní komunikace zde totiž začaly hlídat unikátní Tesly Model S, kterým padouch jen tak neunikne.


Tesla s majáky

Mít ve svých službách nějakou tu specialitku se v poslední době stává pro policejní sbory jednotlivých zemí jakousi nutností. Vzpomeňme si jen na naší policii a její BMW i8. Svým unikátem se nyní může pochlubit také policie v Lucembursku, která minulý čtvrtek zařadila do svých služeb dva Modely S P100D na značkách AA 5242 a AA 5243.

Díky malé rozloze státu má první z Modelů S za úkol hlídkovat dálnice po celé zemi. Druhý Model S se stane součástí speciální flotily SEC (Service Escortes et Contrôles), která má za úkol plnit doprovodné úkoly policistů. Speciálně pro řízení vozu bylo vycvičeno osm důstojníků, kteří byli školeni jak využít vozidlo v nouzových situacích. Zároveň budou mít školení policisté za úkol cvičit další důstojníky, kteří budou v budoucnu s vozy jezdit.

Nově pořízené elektromobily jsou součástí programu Ministerstva pro udržitelný rozvoj. V rámci něj se měly Tesly dostat do akce již na podzim loňského roku, ovšem problémy s nastavením vozu celou akci o půl roku zpozdily. Na vině byly modré majáky jednoho z vozů, které nesplňovaly standardy technické specifikace německé společnosti, která prováděla jejich certifikaci. Jak se však zdá, tyto problémy byly již vyřešeny.

Model X pro švýcarskou policii

Lucemburská policie ovšem není jediným evropským sborem, který se rozhodl přidat modely Tesla do své flotily. Elektrické SUV Model X by ve svých řadách ráda viděla i švýcarská policie. Své současné vozy s konvenčními motory by rádo vyměnilo za Model X basilejské oddělení. Ve svém sdělení uvedlo, že se jedná o čistší, rychlejší a méně nákladné vozy, oproti současné dieselové flotile, kterou disponuje.

The Swiss police are smart. Electricity vs diesel & maintenance more than make up for purchase price diff. Plus, the bad guys will def not escape. That’s worth a lot … https://t.co/fE6zmM8C3F

— Elon Musk (@elonmusk) 22. března 2018

Na rozhodnutí švýcarské policie dokonce zareagoval i  Elon Musk, který napsal, že je švýcarská policie chytrá, protože se pořizovací cena Modelu X rychle vrátí vzhledem k nákladům na pohonné hmoty a údržbu naftových vozů. Navíc dodal, že padouši jen tak neuniknou a za to to stojí.

Americké pokusy

A i za oceánem se policie pokouší přidat Tesly do své výbavy. Policie v LA zařadila několik vozů Tesla do své flotily, aby otestovala, zda mohou být elektromobily využívány pro pravidelnou práci policie. Vozy splňovaly veškeré požadavky od rychlosti, výkonu až po svou velikost. Problém však byl s pořizovací cenou, která je zkrátka až příliš velká. Teslu do svých služeb přijalo také policejní oddělení Denver, které však automobil nebere do ostrých akcí, ale používá jej jako předváděcí vůz na nejrůznějších veřejných událostech.

Zda se Tesla ve službách strážníků osvědčí či nikoliv, ukáže teprve čas. Je jasné, že v tak malé zemi jakou je Lucembursko, není tolik potřeba hlídat dojezd. Země je přeci jen 57 kilometrů široká a 82 kilometrů dlouhá, ovšem ve větších státech by již mohl představovat problém.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru