menuMENUHledat

Tesla poprvé nasadila tahače Semi na trase Nevada-Kalifornie

08.03.2018 09:45 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co, insideevs.com, twitter,com, instagram.com
Tesla poprvé nasadila tahače Semi na trase Nevada-Kalifornie

Elon Musk na svých sociálních sítích sdílel fotografie, které prozrazují, že Tesla včera poprvé zapojila dva tahače Semi do dopravy komponent mezi závody v Nevadě a Kalifornii.


První velká cesta

Jak to tak vypadá, Tesla již definitivně přijala tahače Semi do výrobního procesu. Generální ředitel společnosti odhalil fotografie dvou naložených tahačů, které opouštějí nevadskou Gigafactory 1,která se zaměřuje na výrobu akumulátorů typu Powerpacks, Powerwalls a baterie typu 3, ze které vezou plný náklad do Fremontu.

Musk k fotografii napsal: 

„První jízda s výrobním nákladem tahačů Semi, které vezou baterie z Gigafactory v nevadských horách do továrny v Kalifornii.“

Na fotografii můžeme vidět stříbrnou Teslu Semi ve verzi s dlouhým dojezdem, které dělá garde méně výkonná verze v barvě Mate Black. Tahače právě opouštějí parkoviště továrny, na kterém stojí vozidla zaměstnanců a v pozadí se majestátně tyčí zasněžené hory nevadského pohoří.

Svým největším zákazníkem

Nasazení svých vlastních tahačů je pro Teslu naprosto logickým krokem, díky kterému bude schopna redukovat své náklady na dopravu. S dálkovým rozsahem 650 kilometrů, který od sebe dělí oba výrobní podniky společnosti, mohou řidiči tahačů Semi zvládnout trasu z jedné továrny do druhé bez nutnosti dobíjení. Navíc oba závody od sebe dělí dostatečně velký výškový přesah, který umožňuje při cestě z hor do Fremontu, zachycovat pomocí brzdného systému dostatečné množství ztracené energie a tím navyšovat dojezd tahače.

pic.twitter.com/wJDmXrEuKi

— Elon Musk (@elonmusk) 8. března 2018

Nasazením tahačů Semi Tesla potvrdila vyjádření Jeroma Guilenna, víceprezidenta oddělení, které má Semi na starosti. Ten totiž již minulý rok na summitu v Nizozemsku prohlásil, že Tesla bude co se Semi týče zpočátku svým největším zákazníkem, protože bude tahače využívat k přepravě komponent mezi jednotlivými závody.

Spolupráce se zákazníky

Tesla Semi by měla vstoupit do produkce během příštího roku. Automobilka momentálně spojila síly se svými největšími zákazníky a společně pracují na návrzích extrémně výkonného Megachargeru. Megachargery by měly do budoucna stát na klíčových místech po celých Státech. Tím vy se vytvořila síť pro všechny společnosti využívající tahače Semi, pro co nejrychlejší a nejpohodlnější způsob dopravy nákladu.

Například společnost PepciCo, která si do dnešního dne předobjednala 100 kusů Semi, bude jednou ze společností, které se budou na přípravě sítě Mechargerů podílet. Sám výkonný ředit společnosti PepsiCo Mike O´Connell řekl:

„Osobně jsme v oblasti energetiky a strojírenství velice schopní a Tesla přináší své odborné znalosti v oblasti energie a nabíjení.“

Mezi další společnosti, které do budoucna počítají se Semi ve svých dopravních flotilách, je například doručovací společnost UPS, Bee´ah či Norská poštovní služba. Tyto společnosti buď Semi zcela nahradí nebo doplní současnou flotilu. Jejich cílem je nejen ušetřit náklady, ale také snížit vlastní dopad na životní prostředí.

Nahoru