menuMENUHledat

Tesla razantně navýšila tempo své produkce. Chce být lepší než Ford se svým slavným modelem T!

05.04.2018 10:28 | Autor: VS | Zdroj: Tesla.com, obrázky: insideevs.com
Tesla razantně navýšila tempo své produkce. Chce být lepší než Ford se svým slavným modelem T!

Ani jsme se nenadáli a první čtvrtina tohoto roku je za námi. Pojďme se podívat, jak si vedla produkce společnosti Tesla, která si oproti poslednímu kvartálu roku 2017 značně polepšila.


Produkce Modelu 3

Tesla v prvním kvartálu roku 2018 vyprodukovala 34 492 vozidel, což je 40% nárůst od posledního kvartálu minulého roku. Zároveň se také jedná o nejproduktivnější čtvrtletí v historii této značky. Značnou měrou se na tomto rekordu podílí výroba Modelu 3, kterého bylo vyroběno 9 766 kusů. V porovnání s tempem výroby v minulém roce se jedná o skutečně exponenciální nárůst.

O Model 3 se opírá značná část zprávy společnosti Tesla:

„Produkce Modelu 3 se zvýšila exponenciálně. Produkce vzrostla čtyřnásobně oproti minulému čtvrtletí. Jedná se o nejrychlejší růst automobilové společnosti v moderní době. Pokud bude toto tempo růstu udrženo, přesáhne i Ford a jeho model T.

Během tohoto čtvrtletí se nám podařilo zdvojnásobit týdenní produkci Modelu 3, čehož jsme dosáhli zlepšováním dodavatelských a výrobních postupů. Zároveň došlo k několika krátkým odstávkám továren, při kterých byly upgradovány výrobní linky.

V posledním týdnu jsme vyrobili 2020 kusů Modelu 3. Počet vyrobených vozů se v příštím týdnu ustálí na 2000 kusů Modelů S a X a 2000 vyrobených kusů Modelu 3 za jeden týden. Jedná se o doklad schopnosti výrobního týmu Tesla. Objemu výroby, kterého u Modelů S a X trvalo dosáhnout pět let, se u Modelu 3 podařilo tomuto týmu dosáhnout za 9 měsíců.“

Cílem společnosti je navýšit objem produkce na 5000 kusů Modelu 3 týdně. Tohoto čísla hodlá dosáhnout v horizontu tří až čtyř měsíců. Společnost také zveřejnila informace týkající se rezervací tohoto vozu.

Zákazníci jsou spokojeni a mají zájem

Poznamenala, že kvalita vozů je na nejvyšší úrovni, což se také odráží ve spokojenosti zákazníků. Ta se momentálně pohybuje na hranici 93%, což je nejvyšší skóre v historii společnosti. Počet rezervací zůstal v prvním čtvrtletí tohoto roku stabilní. Nejčastějším důvodem pro zrušení objednávky je zpoždění výroby a omezená dostupnost dalších konfigurací automobilu.

Podíváme-li se na ostatní produkované modely společnosti Tesla, pak Modelu S bylo za toto čtvrtletí dodáno 11 730 kusů. Model X udělal radost hned 10 070 novým majitelům, což svědčí o tom, že poptávka po těchto dvou modelech je stále velmi vysoká. Jedná se o 68% nárůst oproti poslednímu kvartálu roku 2017.

Veškeré uvedené údaje jsou platnou celosvětovou statistikou. Výsledky dodávek se mohou lišit v rozmezí 0,5% z toho důvodu, že Tesla kalkuluje s již plně vyřízenými objednávkami. Dodávky vozidel navíc plně neodrážejí finanční výkonnost společnosti, a tak by neměly být používány jako ukazatel finančních výsledku za uplynulé čtvrtletí. Ty závisí na mnoha dalších faktorech, jako jsou náklady prodeje či směnný kurz.

Nahoru