menuMENUHledat

Tesla se stala terčem sabotáže! Musk své zaměstnance prosí o maximální obezřetnost

20.06.2018 07:38 | Autor: VS | Zdroj: bloomberg.com, theverge.com, nytimes.com
Tesla se stala terčem sabotáže! Musk své zaměstnance prosí o maximální obezřetnost

Společnost Tesla musí čelit problému, který se nevidí příliš často. Někdo ze zaměstnanců uvnitř společnosti provedl sabotáž. Elon Musk v e-mailu varoval všechny své zaměstnance, aby byli co nejvíce obezřetní.


Sabotáž 

Sabotáž výroby bychom dnes čekali možná tak ve válečném filmu, avšak vypořádat se s ní musí i automobilka Tesla. Ta se v posledních měsících snaží dosáhnout produkce 5 tisíc kusů Modelu 3 za jeden týden, od čehož jí momentálně dělí jen opravdu velmi málo. Bohužel při výrobě vozu, který je složen z 10 tisíc dílů se může pokazit opravdu kde co. Koho by však napadlo, že by mohlo dojít právě k sabotáži.

Tu měl údajně provést některý ze zaměstnanců, který úmyslně změnil software Tesla Manufacturing Operating System a navíc vynesl ze společnosti data týkající se výroby. Zaměstnanci o tom byli informování e-mailem od Elona Muska, jehož překlad si nyní můžete přečíst:

„Byl jsem zděšen, když jsem se tento týden dozvěděl o zaměstnanci společnosti Tesla, který prováděl v naší výrobě poměrně rozsáhlou sabotáž. Ta zahrnovala přímé změny kódování výrobního operačního systému Tesla pod falešnými uživatelskými jmény a vynášení velkého množství vysoce citlivých dat společnosti třetím stranám.

Rozsah jeho jednaní prozatím není jasný, ovšem to, k čemu se doposud přiznal, je dost vážné. Motivací jeho činu bylo povýšení, které nedostal, což vzhledem k jeho činům bylo rozhodně správným krokem.

Situace však může být mnohem vážnější, a proto bude vyšetřování pokračovat i tento týden. Musíme nyní zjistit, zda jednal sám, nebo spolupracoval s někým z Tesly, popřípadě zda pracoval s nějakými externími společnostmi.

Jak jistě víte, existuje celá řada společností, které chtějí, aby šla Tesla ke dnu. Patří mezi ně někteří obchodníci na Wall Street, kteří přišli short sellingem o miliardy dolarů. Dále společnosti obchodující s ropou a plynem, což je nejbohatší průmysl na světě, kteří Teslu vnímají jako průkopníka v oblasti solární energie a elektromobilů. Nechci vám nic namlouvat, ale pověst některých z nich není tou nejlepší. Pak je zde také celá řada velkých automobilových společností. A pokud jsou schopny podvádět, co se emisí týče, možná jsou schopny podvádět i jinými způsoby.

Většinou když dochází ke krádežím zboží, úniku důvěrných informací, úmyslnému zanedbávání povinností nebo sabotážím, je na vině něco zcela prostého, jako například touha pomstít se společnosti jako celku nebo pouze někomu uvnitř společnosti. Někdy jsou však na vině mnohem závažnější důvody.

Prosím, buďte velmi opatrní, zvláště v příštích několika týdnech, kdy se zvýší výroba na 5 tisíc kusů týdně. Právě to je ta nejsilnější motivace nás zastavit.

Pokud víte, uvidíte nebo máte nějaké podezření, zašlete prosím informace vedení. Můžete tak učinit vašim jménem, které nebude zveřejněno, popřípadě tak můžete učinit zcela anonymně.

Těšíme se na skvělý týden s vámi a s tím, jak postupně zdoláváme příčku 5 tisíc Modelů 3 týdně.

Děkuji, že pracujete tak tvrdě a zajišťujete úspěch Tesly.

Elon“

Není to poprvé

Tesla se s podobným problémem musela vypořádávat již v minulosti, kdy se některé subjekty pokoušely společnosti ukrást informace. Příkladem může být e-mail vedoucím pracovníkům společnosti, který se tvářil jako by jej poslal Elon Musk, ve snaze vylákat z nich informace o společnosti.

Zajímavostí je ještě ta věc, že tento týden se ve společnosti objevil malý požár, který byl naštěstí rychle uhašen a výrobní linku zastavil jen na několik hodin. Sám Musk to opět oznámil svým zaměstnancům v e-mailu který končil takto:

„Mohlo se jednat jen o náhodnou událost, ale jak řekl Andy Grove: „Jen paranoidní přežije.“ Prosím, buďte pozorní a hlaste vše, co se vám nezdá v pořádku a v zájmu naší společnosti.

Díky, Elon“

Nahoru