menuMENUHledat

Tesla si nechala patentovat systém autonomních blinkrů. Chce zvýšit bezpečnost a snížit riziko způsobené nedbalostí řidičů

03.09.2018 10:55 | Autor: VS | Zdroj: electek.co
Tesla si nechala patentovat systém autonomních blinkrů. Chce zvýšit bezpečnost a snížit riziko způsobené nedbalostí řidičů

Společnost Tesla navrhla nový patent, který obsahuje technologii automatizace směrových blinkrů vozů. Patent má přispět k bezpečnosti na silnicích a také omezit faktor hlouposti řidičů.


Líný řidič, nebezpečný řidič

Problémy s blinkry a jejich spínáním má celá řada řidičů a tato zdánlivá drobnost se již mnohokrát stala příčinou dopravních nehod. I když ruku na srdce, komu z nás se to nikdy nestalo? Ignorování blinkru je pro ostatní řidiče, v tom lepším případě, velmi nepříjemné, v tom horším i velmi nebezpečné. Nejvíce nehod je ignorováním blinkru způsobeno na víceproudých silnicích, kdy řidiči často mění jízdní pruhy. Stačí chvilka nepozornosti, absence oranžového blikání a potíž je na světě.

Ví o tom také Tesla, která nyní navrhla nový systém, který automaticky spíná směrovku. Systém není ani tak určen pro zlepšení vlastností automobilů, jako spíše pro vyloučení chyby způsobené řidičem, který nepoužívá směrovky.

Nová technologie

Tesla chce využívat systém Autopilot, který dokáže detekovat změnu jízdního pruhu a v případě, že řidič zapomene na tuto skutečnost upozornit ostatní pomocí blinkru, umělá inteligence aktivuje blinkr místo něj. V patentové přihlášce Tesla tento systém popisuje takto:

„Technologie obsahuje způsob automatické signalizace změny směru jízdy. Děje se tak prostřednictvím procesoru, který vyhodnotí, že vozidlo bude přecházet přes pruhovou linii na vozovce nebo bude zatáčet. Procesor bude vyhodnocovat hodnotu úhlu vychýlení vozu a také data z kamery, radaru a senzorů a na jejich základě pak bude spínat potřebnou směrovku. U toho jej bude samozřejmě zajímat i to, zda řidič sám vyvíjí při spínání směrovky aktivitu a zda je v okolí vozu jiný automobil, pro kterého je spuštění směrovky přínosné.“

Zde se můžete podívat na podrobný diagram celé technologie:

Společnost prozatím požádala o mezinárodní patent, který jí umožní tuto novou technologii do automobilů instalovat. O tom, zda se technologie do vozů skutečně dostane, nebo dokonce kdy tomu tak bude, však zatím nepadla ani zmínka.

Na kompletní patentovou přihlášku se můžete podívat v tomto odkazu.

Součást větší autonomie vozů

Jak možná víte, Tesla plánuje v příští aktualizaci 9.0 umožnit systému Autopilot řízení bez nutnosti vstupu ze strany řidiče. A s tímto úkonem souvisí také autonomní spouštění směrovek. Pro Teslu je tato technologie velmi důležitá a v podstatě nezbytná.

V současné době mohou řidiči během spuštěného systému Autopilot přikázat vozidlu, aby změnilo jízdní pruh manuální aktivací směrovky. Nová technologie je tak v podstatě úplným opakem.

Nahoru