menuMENUHledat

Tesla v Evropě drtí konkurenci nevídaným způsobem!

31.10.2019 08:34 | Autor: VR | Zdroj: CleanTechnica.com
Tesla v Evropě drtí konkurenci nevídaným způsobem!

Tesla naplno expandovala na evropský trh a prodejní čísla jsou závratná. Původní lídři na poli elektromobility nezvládají konkurovat a jejich prodeje jsou výrazně za Teslou.


V září 2019 bylo v Evropě registrováno 41 tisíc plně elektrických vozidel. Jen Model 3 si z toho ukousl téměř polovinu se 17,5 tisíci prodanými kusy. Pokud připočteme Model X a Model S, tak jsme prakticky na polovině. Nejvíce se Tesle daří prodávat své vozy v Nizozemsku, kde se prodalo téměř 6 tisíc jen Modelů 3. V zástupu poté je Velká Británie, Norsko, Německo a Francie. Druhým nejprodávanějším vozem v září byl po Modelu 3 Renault Zoe, kterého se však prodalo "jen" 3 a půl tisíce kusů. V těsném zástupu po Renaultu je Nissan Leaf, ještě před pár měsíci nejprodávanější elektromobil na světě a BMW i3.

Prodeje elektromobilů v Evropě v září

Jedná se o modely, které již mají několik let výroby za sebou. Automobilky však nedávno představily nové modely, které by měly snížit dominanci Tesly. Za největšího budoucího konkurenta Modelu 3 se považuje  Volkswagen ID.3, který má přijít do prodeje v příštím roce a cena by měla začínat na 780 tisících Kč. Konkurenci Modelu S má zase dělat Porsche Taycan, který je však výrazně dražší. Nevýhodou Tesly na evropském trhu je neexistence místní továrny a vozy tak musí dovážet z USA, což samozřejmě přináší vícenáklady. To by se mělo změnit nejdříve v roce 2021, kdy má na zatím neurčitém místě v EU vzniknout další Gigatovárna, tentokrát s označením 4. 

 

Nahoru