menuMENUHledat

Tesla vyhrála kontrakt v Jižní Austrálii, musí ale dodržet své slovo

10.07.2017 14:09 | Autor: MSO | Zdroj: The Guardian, Tesla.com, PVTech, Lyon Group, Yahoo, Zdroj obrázku: istockphoto.com
Tesla vyhrála kontrakt v Jižní Austrálii, musí ale dodržet své slovo

Stalo se neuvěřitelné, i přesto, že se vláda Jižní Austrálie rozhodla přihrát miliardový kontrakt na záchranu své elektrorozvodné sítě domácí Lyon Group, využije nakonec i nabídky Elona Muska „do 100 dnů nebo zdarma“ na dodání Powerpacků. Teslu tak čeká historicky největší kontrakt, má totiž dodat Powerpacky s kapacitou 129 MWh a výkonem 100 MW.

O co v Jižní Austrálii jde

Loni v září došlo v Jižní Austrálii v důsledku silné bouře ke zničení kritické infrastruktury elektrorozvodné sítě. Ta ponechala všech 1,7 milionu obyvatel Jižní Austrálie bez energie. To byl však jen začátek problémů. Na přelomu roku, kdy je v Austrálii léto, začalo docházet k četným výpadkům sítě. Jižní Austrálie je totiž masivním propagátorem obnovitelných zdrojů energie a velkou část své potřeby se snaží pokrýt z fotovoltaiky a větrných elektráren. Zásadní problém však nastává právě v parném létě, kdy všichni potřebují klimatizaci a najednou se zatáhne a nefouká vítr. A takové léto jako loni už Jižní Austrálie nechce zažít.

Miliarda dolarů pro Lyon Group

Původně měl vše vyřešit miliardový kontrakt pro Lyon Group. Ta se zavázala do konce roku vybudovat 330 MW fotovoltaickou elektrárnu se 3,4 miliony fotovoltaických panelů s akumulátory o výkonu nejméně 100 MW/400 MWh, které budou pokrývat právě ony okamžiky, kdy se obloha zatáhne. Nebyl to přitom první kontrakt, co Lyon Group od Jižní Austrálie dostala. Už v roce 2016 vyhrála za čtvrt miliardy kontrakt na 120 MW fotovoltaickou elektrárnu se 100 MW/200 MWh akumulátorovou stanicí za dalších 100 až 150 milionů australských dolarů. Jenže ta má být podle původní smlouvy hotová až v polovině roku 2018, což je pro Jižní Austrálii pozdě. Lyon Group se však dušuje, že i první projekt v Kingfisheru stihne do konce roku 2017 a jeho první část pustí už za dva měsíce.

Tesla přesvědčila svou rychlostí

A právě proto, že v Austrálii už se začínají děsit nadcházejícího léta a že Lyon Group možná nestíhá stavět vše tak rychle, jak by bylo potřeba, tak se rozhodli přeci jen sáhnout po nabídce Elona Muska, kterému dali předtím košem. Musk totiž na jaře slíbil, že prvních 100 MWh je připraven dodat do 100 dnů od podpisu kontraktu. A Jižní Austrálie teď řekla, že to bere. Pokud k podpisu dojde ještě teď v červenci, dostanou Australané svých 100 MWh/129 MW ještě do konce října, než v Austrálii udeří léto naplno. Teď to však bude muset Tesla dodržet, protože kdyby vše dodala třeba jen o den později, slíbil Musk, že dodá vše zcela zadarmo! Teslu by to prý vyšlo na 50 milionů amerických dolarů.

Obrovská šance pro Teslu

Instalace Powerpacků má sekundovat větrné elektrárně společnosti Neoen v Hornsdale. Sama Tesla hovoří o dodávce do prosince 2017, což by odpovídalo tomu, že kontrakt rozhodně ještě není podepsaný. Musk navíc původně mluvil až o 1000 MWh, o dalším možném postupu však současné zprávy mlčí.

Největší instalace Powerpacků, kterou Tesla dokázala dodat, byla nedávno dokončena v Kalifornii. Jednalo se o stanici s kapacitou 80 MWh, Tesla za ní podle odhadů vyinkasovala 100 milionů dolarů a dodávku uskutečnila během rekordních 90 dnů. Z těchto čísel by se dala odvodit i přibližná výše jihoaustralského kontraktu – v amerických dolarech by se mohlo jednat minimálně o 125 milionů amerických dolarů + nějaké ty náklady na přepravu toho obrovského množství Powerpacků za oceán.

Pro Teslu jde však o mnohem víc, než o čistý zisk v řádu desítek milionů dolarů během pár měsíců. Jde o to, že Jižní Austrálie nemá problém do podobných projektů investovat stovky milionů dolarů ročně. Navíc v Austrálii je i pár dalších států, které mohou mít podobné problémy. Nemluvě o tom, kolik nemocnic, hotelů a kancelářských budov asi po loňském létě zvažuje investice do vlastní záložní infrastruktury. Pro Teslu je tak kontrakt s jihoaustralskou vládou skvělou zprávou v tu nejlepší dobu. Ostatně, tato zpráva se hned pozitivně promítla na vývoji cen akcií.

Nahoru