menuMENUHledat

Tesla vzkazuje Dánsku: Nový daňový plán pro elektromobily zní jako umíráček

14.10.2015 13:54 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Tesla vzkazuje Dánsku: Nový daňový plán pro elektromobily zní jako umíráček

Majitelé vozů Tesla v Dánsku se mají na co těšit. V minulosti bylo Dánsko jedna z „nejzelenějších“ zemí Evropy. Tucty investicí do obnovitelných zdrojů, 140 % elektrické energie získané z větrných elektráren, cíl snížit emise do roku 2020 o 40 % a do roku 2050 úplně.

Dánsko dává elektromobilům červenou

Elektromobilita jen vzkvétala. A to hlavně z toho důvodu, že nechvalně známá 180% daň při registraci nových aut se na elektromobily nevztahuje. To se ale brzy změní. V rámci nové politiky země (a především za pomoci nového ministra financí) se Dánsko rozhodlo orientovat spíše na peníze než podporu elektromobilů. O novém směřování jsme psali v minulém týdnu, co na to odpovídá Tesla?

V minulém týdnu dánský ministr životního prostředí Lars Christian Lilleholt uvedl, že se nebude snažit protlačit dánský cíl snížit emise o 40 % do roku 2020 za každou cenu. Představovalo by to prý moc velký závazek pro státní pokladnu.

Nová cesta je podle Tesly zpátečnická

Součástí přehodnocení politiky, kterou se doteď Dánsko ubíralo, je také opětovné zavedení daně při registraci nových vozidel pro elektromobily. K tomu by mělo dojít do pěti let. Vláda se ohání především tím, že nový stav bude pro všechny férovější. Majitelé aut s klasickým pohonem totiž nasypou ročně do pokladny kolem 100 milionů dolarů.

Společnost Tesla Motors nové ubírání Dánska označila za zpátečnické a jako téměř jisté pohřebiště průmyslu. Pro Teslu to bude nejspíš znamenat velkou ztrátu, dá se předpokládat, že prodeje se výrazně propadnou. Model S P85D momentálně stojí 131 tisíc dolarů, jeho cena by takhle vzrostla až na 270 tisíc dolarů. Společnost plánuje oficiální stížnost Evropské Unii.

Dánský zástupce Tesly, Esben Pedersen, uvedl:

 „Budeme kontaktovat EU, protože nová dohoda naprosto vyřadí ze hry elektromobily Tesla. Místo, aby se elektromobilitě dostalo podpory, zadupe jí to do země.“

Takže dáme elektromobily a klasické vozy do roviny...

Dánská vláda své rozhodnutí brání (, i když podle nás ne moc dobrými argumenty): 

„Elektrické vozy byly po dlouhou dobu v mnohem lepší pozici než vozy s normálním pohonem. Mnoho Dánů má problém pochopit, proč by měli platit celou registrační daň za své „klasické“ vozy, když si můžou dovolit elektromobil kompletně bez daně.

No, uvidíme, jak to s Dánskem dopadne. Za nás rozhodně palec dolů.

Zdroj: This article originally appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru