menuMENUHledat

České 3D baterie

15.10.2015 11:49 | Zdroj: e-svet.e15.cz
České 3D baterie

Že jsou Češi dobří vědci a výzkumníci, to se ve světě ví. Nyní česká firma He3Da vyvinula zcela unikátní vysokokapacitní 3D lithiové baterie. K zahájení výroby schází už jenom investor.

Cena elektromobilů by mohla jít výrazně dolů

Kromě vysokokapacitních baterií se firma snaží také o vylepšení baterií pro elektromobily. Dala si totiž za úkol předčit ve všech parametrech baterie Panasonic, které pohánějí Tesly. A úkol splnila. Vyvinula baterii, kterou lze na 65 % kapacity dobít už za 15 minut, na 85 % pak za půl hodiny. Podle Procházky budou tyto baterie připraveny pro sériovou výrobu za rok. Díky nim by se mohla cena elektromobilů výrazně snížit – prý mají potenciál prolomit cenovou bariéru 100 dolarů za jednu kWh.

Pro společnost He3Da je velkou motivací i vidina vysokých zisků za relativně nízkých nákladů.

„Tesla a Panasonic investovaly miliardy dolarů do probíhající výstavby obří továrny v Nevadě. Abychom vyráběli za pomoci naší 3D technologie stejnou kapacitu baterií, stačilo by investovat jen kolem 150 milionů dolarů,“ tvrdí Jan Procházka, představitel firmy a vědec.

Továrna v České republice?

Procházka není jen obchodník, ale také vědec – je to právě jeho vynález, co zaujalo i investory z Německa. Zatím jedná s pěti až šesti investory, kdo všechno zaplatí, se tedy teprve rozhodne. He3Da by raději upřednostnila českého investora nebo alespoň někoho, kdo zaručí výstavbu továrny Česku, a to i přesto, že už Němci stanovili i datum zahájení výroby. Nám je tento tah velmi sympatický, česká ekonomika potřebuje rozhýbat!

Nahoru