menuMENUHledat

Tesla zahájila update systému Autopilot

20.03.2018 09:52 | Autor: VS | Zdroj: electrec.co, insideevs.com, teslarati.com, youtube.com
Tesla zahájila update systému Autopilot

Tesla minulý týden zahájila aktualizace funkce Autopilot 2.0 pro Modely S a X napříč celým světěm. Majitelé si okamžitě začali pochvalovat rapidní zlepšení celého systému, pro který je aktualizace tou největší změnou od října roku 2016, kdy byla AP vydán.


Citelné vylepšení

Aktualizace v8.1 2018.10.4 byla věcí, na kterou se majitelé Modelů S a X těšili velmi dlouho. Podle prvních pozitivních ohlasů se update postaral o mnohem přesnější schopnosti systému Autopilot. Automobil se již nepotácí mezi jízdními pruhy, v zatáčkách se drží na výbornou a přechod z jednoho pruhu do druhého již tolik necuká s volantem. Tesla zapracovala i na jízdě po zasněžených silnicích a cestách se sníženou viditelností, které nyní automobily zvládají s naprostou lehkostí.

Svůj podíl na tak rapidním vylepšení systému Autopilot nese i komunita kolem vozů Tesla, což ocenil i ředitel AI oddělení společnosti Andrej Karpathy, který vyjádřil svou vděčnost celé komunitě. Schopnosti vozů po nejnovější aktualizaci jsou výsledkem rozsáhle revize, která mnohdy pramenila právě z připomínek majitelů vozů Tesla. Tesla již dříve uvedla, že v několika příštích letech bude docházet k rychlému rozšiřování funkcí automobilu spojených s umělou inteligencí a neuronovými sítěmi.

Od pobřeží k pobřeží

Současný stav AP 2.0 je na tom tak dobře, že by se mohla naplnit Muskova předpověď, kterou pronesl během představování výsledků za poslední kvartál minulého roku, kde řekl, že do šesti měsíců by vozy Tesla měly být schopné dorazit od pobřeží k pobřeží zcela autonomně. Musk již dříve připustil, že by vozy Tesla byly podobného kousku schopné již dříve, ale musely by být aktualizovány o podrobné kódy, například pro jednu jedinou trasu.

„Mohli jsme naplánovat trasu od pobřeží k pobřeží, ale bylo by zapotřebí až příliš mnoho specializovaných kódů, jejichž funkčnost by nejspíše nebyla perfektní, popřípadě by se jednalo o kód pro jednu jedinou trasu.“

Ten řidič je neuvěřitelný!

Tesla má momentálně velmi ambiciózní plán, který spočívá v postupném přebudování současného vozového parku na plně autonomní dopravní systém. Toho se bude snažit dosáhnout se současnou výbavou osmi kamer, dvanácti ultrazvukových senzorů a předním radarem. Navíc se předpokládá, že Tesla oznámí koncem tohoto roku výrobu vlastních AI čipů.

Celkově se zdá, že vývoj systému Autopilot jde podle Muskových předpovědí pro moderní asistenční systémy Tesly. Musk během ohlašování výsledků z posledního kvartálu roku 2017 prohlásil:

„Jsem docela nadšený, jak velký pokrok děláme na frontě neuronových sítí. Je to jedna z věcí, která není tak exponenciální, u které není pokrok tolik vidět, ale pak si najednou řeknete „wow“. Je to jako byste si říkali: „Ten šofér nestojí za nic, je na nic, no dobře tohle je trochu lepší. Můj Bože, ten řidič je neuvěřitelný, chci taky tak řídit!“ 

Nahoru