menuMENUHledat

Tesle dochází trpělivost s neukázněnými majiteli konvenčních vozů. Chce s nimi bojovat speciálním bezpečnostním systémem

17.01.2019 09:14 | Autor: VS | Zdroj: futurism.com
Tesle dochází trpělivost s neukázněnými majiteli konvenčních vozů. Chce s nimi bojovat speciálním bezpečnostním systémem

Vidět konvenční vozy stojící na parkovacích místech vyhrazených pouze pro elektromobily není ničím výjimečným. Tesla však má tohoto chování plné zuby, a proto se rozhodla jednat. Velmi jednoduchým systémem chce zajistit vždy volná dobíjecí místa pro majitele svých elektromobilů.


Přeparkuj to!

Ve většině případů parkují řidiči klasických vozů na místech určených pro elektromobily spíše z nepozornosti. Objevují se však i případy, kdy zde majitelé vozů s konvenčním pohonem parkují zcela úmyslně. Na naší facebookové stránce jste si nedávno mohli prohlédnout fotografii tří velkých pick-upů, jejichž řidiči záměrně blokovaly parkovací místa u dobíječek Supercharger, na znamení protestu proti Tesle.

Snažit se dopátrat příčin takového chování by bylo ztrátou času. Tesla přišla se zcela novým způsobem, jak takovým řidičům zabránit vjezdu na parkovací místo u dobíječky.

Na jednotlivá místa instaluje speciální zábrany, kdy každá má přidělený vlastní QR kód. Tento QR kód komunikuje s aplikací majitelů vozů Tesla, a tak jsou pouze oni schopni onu bariéru odemknout a na místo se svým vozem zajet. Nový systém prozatím Tesla zkouší v Číně a je otázkou, zda jej bude rozšiřovat dál do Spojených států a Evropy.

Pár problémů

Problémů má tento systém hned několik. Tím prvním je, že QR kódy, podle dostupných fotografií, komunikují nejspíše jen s aplikací WeChat. Bylo by tedy na místě, kdyby se Tesle podařilo propojit tento bezpečnostní systém přímo s aplikací od Tesly, nebo ještě lépe, rovnou s vozem tak, aby řidič vůbec nemuset vytahovat svůj mobilní telefon.

Další problém spočívá v tom, že většina stanic Superchcharger stojí na soukromých pozemcích a pro instalaci takového bezpečnostního systému bude nutné mít souhlas majitele nemovitosti. Pro Teslu tedy bude vyřizování schválení byrokraticky velmi náročné.

A poslední problém vidíme v rozměrech samotné zábrany, která sice zamezí vjezdu klasickým osobním vozům, ovšem vyšší vozy, jako výše zmiňované picku-upy, si s ní hravě poradí. I přesto se podle nás jedná o velmi zajímavý nápad, který rozhodně oceňujeme a rádi bychom jej viděli i v Evropě.

Nahoru