menuMENUHledat

Teslu čeká fenomenální rok, akcie od 1. června stouply o 12,7 %

26.06.2017 08:42 | Zdroj: Obrázek: cleantechnica.com
Teslu čeká fenomenální rok, akcie od 1. června stouply o 12,7 %

První Modely 3 už se dávno prohánějí po testovací dráze ve Fremontu, produkce se má spustit příští týden a akcie Tesly letí nahoru jako zběsilé. V pátek uzavřely na ceně 383,45 dolarů, což je o 12,7 % více než na začátku června. Teslu čeká nejlepší rok v historii a my vám řekneme proč.


Akcie z říše snů

Na burze NASDAQ existuje jen velmi málo akcií, do kterých se letos vyplatilo investovat tak moc jako do těch od Tesly. Od začátku roku si totiž akcie Tesly připsaly 79,4 %. Svůj rekordní růst ze 3. čtvrtletí roku 2013 však zatím ještě nepřekonaly. Velice výmluvné je u porovnání vývoje akcií Tesly s letošním vývojem indexu Standard and Poor’s 500. Investoři Tesle věří více než kdy dřív, její akcie jsou na své historicky nejvyšší hodnotě a to se ještě Model 3 nezačal ani sériově vyrábět.

Model 3 klepe na dveře

Výroba Modelu 3 se podle oficiálních stránek spustí „v polovině“ roku 2017, přičemž, pokud se teď rozhodně Model 3 objednat, počkáte si zhruba rok, v závislosti na zemi, kam budete chtít Model 3 doručit. Tesla totiž začne s dodávkami nejprve na západním pobřeží USA a pak bude postupně pokračovat na východ. Evropa a další trhy přijdou na řadu později. Jako poslední Tesla zmiňuje trhy s pravostranným řízením. Britové, Japonci, Australané a někteří další si tak budou muset počkat ještě déle.

Deepak Ahuja, finanční ředitel Tesly, před měsícem pro časopis Forbes uvedl, že příprava na rozjetí výroby probíhá dle časového harmonogramu a že Tesla postupně najede na produkci 5 000 Modelů 3 týdně ještě během letošního roku a v roce 2018 pak navýší své výrobní kapacity na celkem 10 000 vozů týdně. V minulosti se hovořilo o startu výroby s produkcí 1 000 vozů týdně a dosažení milníku 5 000 vozů za týden během posledního čtvrtletí. Rychlost náběhu výroby by přitom mohla ještě dále podpořit růst cen jejích akcií.  Běžní zákazníci si však budou muset na svůj Model 3 ještě pár týdnů až měsíců počkat. První Modely 3 jsou totiž určeny pro zaměstnance Tesly a Space X. Ti dostali přednost jako poděkování za své úsilí.

Powerpackům a Powerwallům se daří

Nebývalý úspěch zažívají Powerpacky. Poptávka po nich roste přímo raketovou rychlostí. I když Musk nezískal gigantický kontrakt v Jižní Austrálii, srdce Australanů si přesto získal. Do Sydney dodá 500 kWh stanici a některým Australanům přetekla míra trpělivosti se státní elektrorozvodnou sítí a rozhodly se pořídit si domů Powerwally. Už se kvůli tomu spojila i s tamním mobilním operátorem Telstra, který do Powerwallů dodává SIM karty pro jejich vzdálenou správu.

Tesle se však s Powerpacky daří především v domovské USA. Již v září získala kontrakt na gigantickou 80 MWh instalaci pro kalifornskou transformátorovou stanici a kromě energetiky se Powerpackům daří i v kancelářských budovách, vinařstvích, retailových obchodech či luxusních hotelových resortech. 

Do roka bude Gigafactory produkovat 35 GWh li-ion baterií

Pro úspěch Tesly je klíčovou úspěch její Gigafactory, jejíž výstavba v Nevadě teď finišuje. Ta již od letošního ledna vyrábí nový typ článků 2170. Už tehdy přitom byla podle zveřejněné fotografie většina továrny dostavěná a téměř 30 % gigantické podlahové plochy – konkrétně 455 225 m2 –  již bylo využito pro výrobu.

V lednu se však spustila jen malá část výroby nových článků 2170 vyvinutých spolu s Panasonicem. Články 2170 se vyrábějí s dvěma typy elektrod – NMC (Nickel Manganese Cobalt Oxide) pro Powerpacky a Powerwally, ty začal Tesla vyrábět letos v lednu, a NCA (Nickel Cobalt Aluminimum Oxide) pro automobily, ty vyrábí od 19. června. NCA články 2170 jsou přitom v tuto chvíli určeny výlučně pro Model 3. Modely S a X budou i nadále využívat články 18650, protože nasazení nových článků s jinými rozměry by si vyžádalo jejich konstrukční změny.

Gigafactory měla původně najet na plnou produkci až v roce 2018. Svého cíle roční produkce li-ion akumulátorů o celkové kapacitě 35 GWh dosáhne možná už dříve. Tesla v ní jen letos hodlá zaměstnat na 6 500 pracovníků a vytvořit dalších 20 až 30 tisíc souvisejících pracovních míst. Pokud se to Tesle podaří, můžeme čekat další skokový nárůst cen jejích akcií. 

Nahoru