menuMENUHledat

Tesly budou díky vylepšené funkci Summon schopny samy zaparkovat a ještě se vyhnout pokutě

01.11.2018 11:12 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co
Tesly budou díky vylepšené funkci Summon schopny samy zaparkovat a ještě se vyhnout pokutě

Elon Musk přislíbil update funkce Summon u vozů Tesla. Díky němu by měly být vozy schopny samy najít parkovací místo, a dokonce číst dopravní značení a nápisy spojené s parkováním, aby se vyhnuly místům, kde je jim parkování zakázáno.


Šikovná funkce

Vylepšení funkce Summon oznámila Tesla již dříve, ovšem až nyní se Elon Musk rozpovídal o tom, co vlastně budou vylepšení obsahovat. V současné době tato funkce slouží majiteli vozu k jeho přesouvání do vzdálenosti několika metrů, aniž by musel být řidič přímo v kabině vozu. Jedná se tak v podstatě o jakési dálkové ovládání, které se hodí například na parkovištích, kde vozy stojí velmi blízko u sebe či při parkování do garáže.

Někteří vlastníci vozů Tesla však využívají tuto funkci i trochu originálnějším způsobem, jako například na tomto videu:

I was not sure when I would use this feature... till today.  @elonmusk @tesla pic.twitter.com/bC6rFt2SuW

— D Shawn Kennedy (@rarelyserious) 31. října 2018

Zajímavé vylepšení

Elon Musk nyní na svém twitterovém účtu oznámil, že funkci Summon čeká velké zlepšení. Tato funkce totiž začne kromě ultrazvukových sensorů kolem vozu využívat také kamerový systém a data ze všech 8 kamer kolem vozu. Musk oznámil, ale automobil začne již brzy čerpat plný potenciál tohoto systému a bude se tak schopen pohybovat v mnohem komplikovanějším prostředí.

To ovšem není vše. Musk prozradil i to, že by měl být systém schopen sám najít parkovací místo a dokonce se přesvědčit, zda může na daném místě parkovat. Toho by měl dosáhnout čtením značení a nápisů u parkovacích míst, kdy získaná data vyhodnotí a na jejich základě se rozhodne, zda na daném místě zaparkovat či nikoliv.

For those unfamiliar, this uses Tesla Autopark/Summon. Slightly smarter version hopefully ready soon. By next year, a Tesla should be able to drive around a parking lot, find an empty spot, read signs to confirm it’s valid & park.

— Elon Musk (@elonmusk) 31. října 2018

Funkce může být používaná mimo vozidlo, ovšem je zapotřebí, aby byl majitel vozu v dohledové vzdálenosti a byl vždy schopen v případě potřeby vozidlo zastavit. Ovšem Muskem popisované funkce by znamenaly, že by řidič mohl nechat žít vozidlo svým vlastním životem.

Za šest týdnů

Tato novinka by navíc mohla přijít již velmi brzo. Musk totiž prozradil, že bude připravena v horizontu šesti týdnů a bude k dispozici všem vozům, které byly vyrobeny za poslední dva roky a obsahují Autopilot hardware V2+.

Tesla advanced Summon ready in ~6 weeks! Just an over-the-air software upgrade, so will work on all cars made in past 2 years (Autopilot hardware V2+).

— Elon Musk (@elonmusk) 1. listopadu 2018

Celý systém by měl fungovat tak, že si k sobě automobil přivoláte skrze aplikaci v mobilním telefonu a jeho polohu. Navíc vás bude schopen sledovat, pokud budete držet tlačítko summon v Tesla aplikaci. Navíc bude skrze telefon možné automobil ovládat jako autíčko na dálkové ovládání.

Also, you’ll be able to drive it from your phone remotely like a big RC car if in line of sight

— Elon Musk (@elonmusk) 1. listopadu 2018

Jak to tak vypadá, Tesla se skutečně blíží ke schopnosti vyhýbat se pokutám za parkování, tak jako to v nadsázce naznačila již v roce 2015.

Nahoru