menuMENUHledat

Unavený šéf Tesly přiznává, že prožívá nejtěžší chvíle své kariéry

21.08.2018 08:58 | Autor: VS | Zdroj: nytimes.com
Unavený šéf Tesly přiznává, že prožívá nejtěžší chvíle své kariéry

Kdo alespoň trochu sleduje práci Elona Muska tuší, že jeho pracovní nasazení je naprosto neuvěřitelné. Ovšem i sám Musk je pouze člověk a sám přiznává, že tento rok byl pro něj zatím nejtěžším v celé jeho kariéře a začíná si vybírat svou daň.


Vyhořelý Musk

Řídit tři velké společnosti, neustále komunikovat s veřejností, objíždět všechny své výrobní závody, potýkat se s výrobními problémy a do toho ještě bojovat se silnou základnou svých odpůrců. To je jen krátký výčet toho, co všechno musí Elon Musk dennodenně absolvovat. Toto šílené pracovní nasazení si zákonitě musí vybírat svou daň a Musk přiznává, že se začíná cítit trochu vyhořelý.

Prozradil to v nedávném rozhovoru pro New York Times. Během hodinového sezení se otevřel a postěžoval si, že uplynulé období pro něj bylo velice obtížné, protože některé týdny pracoval i 120 hodin týdně, což se začalo projevovat nejen na jeho zdraví.

„Uplynulá část tohoto roku byla nejtěžším a nejbolestivějším obdobíme mé kariéry. Bylo to nesnesitelné. Dokonce i mí přátelé jsou velmi znepokojeni. Někdy jsem neopustil továrnu tři či čtyři dny v kuse, kdy jsem ani nebyl venku. Neviděl jsem své děti, ani své přátele.

Tvrdohlavý Musk

Musk je známý pro svou beraní povahu. Co si vezme do hlavy, toho také musí docílit, ať to stojí, co to stojí. A v tomto roce si přeci jen ukrojil velké sousto. Nejenže se musel Model 3 dostat přes 5 tisíc vyrobených kusů týdně, což bylo doprovázeno značnými obtížemi, ale Musk chce se svou SpaceX zahájit demonstrační lety lodi Crew Dragon do kosmu a to již v dubnu příštího roku. Oba tyto úkoly skutečně nejsou nic jednoduchého a i přesto nyní Tesla vyrábí nad 5 tisíc Modelů 3 týdně a u SpaceX jde vše podle plánu a můžeme za to poděkovat především Muskově píli.

O tom, kolik energie Musk investuje do svých cílů, mluvil také Jim Ambras, který měl před lety na starosti vývoj produktu VP ve společnosti Zip2, kterou založil Elon se svým bratrem Kimbalem. Zmínil se například o tom, že Musk spal na sedacím pytli blízko počítače, aby se mohl vrátit k práci hned, jak se probudí.

O Muskově posedlosti splněním každého cíle vypráví také historka, kdy se vedení Zip2 vydalo na cyklistický výlet:

„Ten se však ukázal být mnohem náročnější, než všichni předpokládali. Dokonce i Elonův bratranec Russ Rive se po dosažení vrcholku cítil hodně špatně, a to se již léta věnuje atletice. Musk dorazil na vrcholek jako poslední, netrénovaný vyšlapal až nahoru, v obličeji byl červený jak řepa a vypadal, jako by měl každou chvilku umřít,“ vyprávěl Ambras.

Muskovy tweety

Až do roku 2018 se vývoj v Tesle odvíjel víceméně ve stejném tempu. Ovšem zpoždění ve výrobě Modelu 3 rozpoutalo malé peklo, které se projevilo i na ceně akcií společnosti. Od té doby je to s hodnotou akcií jak na houpačce a přitahují spekulanty. Musk připustil, že právě tito investoři, kteří nakupují a prodávají akcie společnosti jen kvůli zisku, mu přidělávají vrásky na čele.

A útoků na společnost v poslední době ještě přibylo. Může za to hned několik Muskových tweetů, ve kterých například napadl záchranáře zatopených chlapců v Thajsku nebo prohlásil, že by bylo nejlepší, kdyby byla Tesla soukromou společností.

Tyto tweety si začaly mnozí vykládat tak, že Musk již není kompetentní vykonávat svou funkci v Tesle a volali po jeho odvolání. Představenstvo společnosti se však jasně za Muska postavilo se slovy, že za posledních 15 let Musk udělal pro Teslu obrovské množství práce. Z malého producenta elektromobilů se díky němu stala automobilka vyrábějící stovky tisíc vozů, které zákazníci milují, a zaměstnává desítky tisíc lidí po celém světě.

Náhrada za Muska?

Sám Musk během zmiňovaného rozhovoru pro New York Times prohlásil, že nemá v úmyslu odstoupit ze své funkce generálního ředitele a předsedy automobilky. Jedním dechem však dodal, že pokud existuje někdo, kdo bude dělat jeho práci v Tesle lépe, ochotně mu otěže společnosti předá.

Celý příispěvek v NYT si můžete přečíst zde.

Prozatím se však objevují jen zprávy o tom, že Tesla hledá operačního ředitele, který by Muskovi odebral část pracovní náplně. Že podobné rozložení povinností funguje skutečně dobře, dokazuje SpaceX, která momentálně pracuje jako dobře namazaný stroj, a to i díky Gwynne Shotwelové, která je výkonnou ředitelkou vesmírné společnosti a Muskovi s ní výrazně pomáhá.

Zatím to tedy nevypadá, že by Tesla dostala nového šéfa, ovšem současný šéf Tesly by rozhodně měl dostat trochu volna, které měl naposledy v roce 2001, a to jen proto, aby se vyléčil z malárie. Díky volnu by mohl načerpat energii, strávit více času se svými dětmi, svou novou přítelkyní a pořádně si pročistit hlavu. Protože jeho hlavu lidstvo potřebuje.

Nahoru