menuMENUHledat

Emotivní rozhovor s Muskem: „Stačí mi svolat hlasování akcionářů a mohu udělat, co chci!“

12.12.2018 09:33 | Autor: VS | Zdroj: youtube.com, cbs.com, electrek.co, news.com.au
Emotivní rozhovor s Muskem: „Stačí mi svolat hlasování akcionářů a mohu udělat, co chci!“

Elon Musk poskytl jeden z nejemotivnějších rozhovorů za poslední dobu. Marihuanu tentokráte vystřídaly slzy v očích a brutální upřímnost o vedení Tesly a názoru na SEC.


Elon Musk před několika dny poskytl rozhovor pro pořad 60 Minutes na americké stanici CBS, během kterého se dotkl tématu kontroly jeho tweetů společností Tesla i svého vlivu na představenstvo společnosti a chod celé Tesly. A nutno říci, že během rozhovoru byl až překvapivě otevřený.

„Mohu udělat, co chci...“

Právě o tom, jak velkou moc ve společnosti Tesla Musk vlastně má, se již delší dobu spekuluje. Poté, co musel odstoupit z pozice předsedy představenstva, někteří upozorňovali na to, že nová předsedkyně Robyn Denholmová má nad Muskem kontrolu.

Musk toto tvrzení však velmi emotivně vyvrátil se slovy, že on sám jí v podstatě vybral, a navíc je největším držitelem akcií Tesly, vlastní přibližně 22 % celé společnosti a zároveň je podporován velkou spinou akcionářů.

„Stačí mi svolat hlasování akcionářů a mohu udělat, co chci!přímá “ prohlásil emotivně Musk.

Pobavená Grimes

To, že se Musk musel vzdát pozice předsedy představenstva ve společnosti, bylo důsledkem srpnového tweetu, ve kterém uvedl, že zvažuje stažení akcií Tesly z veřejného obchodování s tím, že za každou odkoupenou akcii by její majitel dostal 420 dolarů. Díky tomuto prohlášení pak cena akcií Tesly stoupla o šest procent.

Zároveň však také způsobila reakci SEC (Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států), která podala na Muska žalobu za způsobení chaosu na trhu a ovlivňování investorů. Musk totiž neměl v plánu uskutečnit to, co na Twitter napsal a nyní jsme se mohli dozvědět také to, proč zveřejnil zrovna částku 420 dolarů za akcii. Tato částka prý pobavila jeho přítelkyni, protože číslo má spojitost se dnem 20. dubna, což je Světový den marihuany.

Tento nešťastný tweet měl za následek nejen odvolání Muska z již zmíněné funkce, ale také tučnou pokutu v hodnotě 20 milionů dolarů a také nutnost Tesly kontrolovat Muskova vyjádření k veřejnosti.

„SEC nerespektuji!“

Během rozhovoru však Musk prozradil, že SEC nerespektuje a dodal, že jeho tweety před zveřejněním nikdo nekontroluje a dodal:

„Jediné tweety, které by bylo potřeba kontrolovat, jsou ty, které mohou způsobit pohyb cen akcií, vše ostatní je chráněno svobodou slova.“ K tomu však dodal, že respektuje soudní systém, a tak dohodu dodržuje s tím, že občas může společnost chybovat, protože nikdo není perfektní.

Samotná Tesla se pak těmto slovům vyjádřila takto:

„Můžeme potvrdit, že dohoda je dodržována. Zahrnuje takovou politiku, která vyžaduje předběžné schválení jakýchkoliv sdělení, které by mohly obsahovat důležité informace.“

Nevyrovnaný Musk

Velmi emotivní byl rozhovor i v momentě, kdy se moderátorka ptala Muska, zda je nevyrovnaný. Musk reagoval slovy, že se pouze chová bez přetvářky a že byl pod obrovským tlakem a pracoval do skonání těla, ale pokud by byl skutečně nevyrovnaný, Tesla by již nejspíše zkrachovala.

Hned po odvysílání rozhovoru Musk uvedl, že je rozhovor velmi nešťastně sestříhán a požádal stanici o zveřejnění plné verze rozhovoru.

This is a very misleading edit. Please post the full transcript where I complete the sentence.

— Elon Musk (@elonmusk) 11. prosince 2018

Podívejte se na nejdůležitější část rozhovoru:

Nahoru