menuMENUHledat

Unikátní video: Start Falconu 9 způsobil dopravní nehodu na dálnici

30.12.2017 13:48 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com, obrázky: spacex.com
Unikátní video: Start Falconu 9 způsobil dopravní nehodu na dálnici

Poslední start Falconu 9 byl doprovázen velice zajímavým světelným jevem na obloze. Není proto divu, že mnoho řidičů začalo na dálnici u Los Angeles přibrzďovat, aby tuto podívanou viděli co nejlépe, což ovšem způsobilo poměrně vážnou dopravní nehodu.


Falcon 9 v současné době vynáší na oběžnou dráhu části satelitů Iridium. Poslední start tohoto raketoplánu byl doprovázen neskutečně zajímavými jevy na obloze, které vznikly osvícením výparů z trysek. V průběhu letu rakety oblohou, se na sociálních sítích objevilo neskutečné množství fotografií, které zachytili tento nebeský jev. Mnoho lidí jím bylo natolik zmateno, že se domnívali, že právě vyfotili UFO.

Incident v Beaumontu

Nebeský jev také upoutal pozornost řidičů, kteří se právě nacházeli na mezistátní dálnici v Beaumontu, asi 80 kilometrů od Los Angeles. Ti se přestali plně věnovat řízení, začali buď ze zvědavosti či ze strachu brzdit, a to vedlo k dopravní nehodě tří vozidel.

Celý incident se povedlo natočit Marku Salesovi, který cestoval po dálnici se svou rodinou. Jak je ze záznamu patrné, i posádka Markova vozu byla nebeskou podívanou uchvácena a debatovala o tom, co to na nebi vlastně pozorují. Krom posádky je stejné chování vidět i u ostatních řidičů, kdy se červené brzdovky na dálnici rozsvěcují jak vánoční stromeček. Toto chování řidičů pak nevyhnutelně vedlo ke srážce.

Jejími účastníky byly tři vozy, a to sedan, velké SUV a crossover. První dva z nich, SUV a sedan, prudce zabrzdily, ovšem řidič crossoveru jedoucí za nimi již nestačil zareagovat a v poměrně vysoké rychlosti narazil do sedanu, který následně vrazil do SUV.

Náraz byl natolik silný, že sedan odhodil do vedlejšího pruhu a velké SUV bylo vytlačeno na obrubník po levé straně vozovky. Jak se situace vyvíjela nadále, nevíme, protože Mark Sales se rozhodl rychle z celé situace vymotat. Prudce odbočil do pravého pruhu, pokračoval ve své cestě, a nestačil žasnout nad děním na obloze. K incidentu, který nechal za sebou, se již nevracel.

Z videa je patrné, že na vině je řidič rychle jedoucího crossoveru, který nepřizpůsobil svou jízdu situaci na dálnici. Ovšem chování ostatních řidičů, kteří výrazně zpomalili, aby si mohli prohlédnout start rakety, také nebylo ukázkové. V podstatě se dá říci, že také nesou část spoluviny.

Podivný jev na obloze

Na druhou stranu, nedivme se jim. Starty raket SpaceX jsou vždy úžasné a mnohdy vyvolávají v lidech, kteří je spatří, a nevědí o co se jedná, mnoho otázek. Tento start byl navíc výjimečný tím, že se raketa na nebi objevila asi půl hodiny po západu slunce a tak sluneční paprsky ještě stihly osvítit výpary trysek a vysrážený vzduch. To vedlo k naprosto nádherné podívané, která upoutala pozornost velké spousty diváků v celých Spojených státech. Dokonce některé hollywoodské hvězdy přidávali fotografie s ozářenou raketou na sociální sítě, a nadšeně o ní diskutovaly. A ani sám Elon Musk si neodpustil malý vtípek, kdy na svém Twitteru napsal, že se rozhodně muselo jednat o mimozemšťany.


Unikátní světelná podívaná, při které byl hlavní hvězdou Falcon 9

Vzhledem k tomu, že nás ve velmi krátké době čeká další start rakety SpaceX, tentokráte té největší Falcon Heavy, lze očekávat další velkou, nebeskou podívanou, možná dokonce větší než tu poslední. Avšak aby se zabránilo podobným incidentům, měla by společnost SpaceX o všem informovat. V opačném případě by se totiž opět mohly objevit podobné silniční incidenty.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Galerie k článku

24381830217_5a793f0a8b_k-768x51225377628288_c9c2736964_k-768x51225377631178_3493688575_k-768x51225377632338_03c2b44cdf_k-768x51239244105581_d30f5bcf40_kspacex-launch-3spacex-launch-6
Nahoru