menuMENUHledat

Co pro nás letos přichystal Elon Musk?

02.01.2018 15:46 | Zdroj: Obrázek: www.flickr.com/photos/spacex
Co pro nás letos přichystal Elon Musk?

Elon Musk má pro letošní rok přichystanou celou řadu novinek. A že je skutečně na co se těšit! Astronauti ve vesmíru, nové modely Tesly a možná i první Hyperloop. Pojďme se tedy podívat, co nás letos čeká.

Plně autonomní Autopilot

Při uvedení Autopilota 2.0 v říjnu 2016 se Elon Musk zavázal, že od konce letošního roku bude Autopilot od Tesly v Modelu S zvládat plně autonomní řízení úrovně autonomie 5, tj. za libovolných podmínek. Musk tento slib bude muset dodržet, protože na paty mu šlape General Motors. Společnost GM přitom oznámila, že letos dosáhne úrovně autonomie 4. Do dubna letošního roku mají její testovací autonomní Bolty licenci pro ježdění v New York City. To by mělo být zároveň poslední fází odladění ostré verze plně autonomního Super Cruise (tak GM svému autopilotovi říká), který je zatím dostupný jen v novém Cadillacu CT6. S ohledem na to, že autonomní Bolt však používá jiné senzory než Cadillac, je dost pravděpodobné, že na nové, téměř plně autonomní modely GM si budeme muset počkat až do příštího roku.

Tesla Model Y

Po Modelu X připravuje Tesla intenzivně také další, tentokrát menší crossover – Model Y. Ten má stát na platformě Modelu 3 a veřejnosti má být představen pravděpodobně ještě letos. Nicméně kvůli problémům s nájezdem výroby Modelu 3 už teď víme, že Model Y do výroby letos rozhodně nepůjde. Model Y je v současné době naplánován na rok 2019 až 2020, což optikou dosavadního neustálého posouvání všech termínů vidíme bohužel spíše na ten rok 2020. V ostrém startu výroby Modelu Y bude hrát klíčovou roli produkce akumulátorů z Gigafactory a výstavba nových Gigafactories. Ty budou klíčové i pro pokrytí výroby akumulátorů pro Teslu Semi, která má jít do produkce rovněž až příští rok.

Nové raketové motory pro BFR

Možná si pamatujete na fenomenální video Elona Muska představující nový způsob mezikontinentální dopravy s využitím raket BFR. SpaceX musí mít motor pro tuto raketu hotový do 30. dubna 2018. Jeho vývoj totiž platí americké letectvo. Dalo na něj přesně 40 766 512 dolarů. Elon Musk má však i jinou než jen finanční motivaci, proč vývoj tohoto motoru dokončit v termínu. Vzápětí ho totiž bude potřebovat pro splnění dalšího svého slibu.

Astronauti kolem Měsíce

Elon Musk nám na letošní rok slíbil zajímavý zvrat v boji o dobývání vesmíru. Dva astronauti se mohou těšit na ostrý test kapsle Crew Dragon a rakety Falcon Heavy vybavené právě novými motory. Tyto rakety SpaceX připravuje pro svoji plánovanou misi na Mars. K letu kolem Měsíce se zatím neznámými astronauty má přitom dojít již ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Mise Roadsteru na Mars

A když už jsme u vesmírných misí, na oběžnou dráhu Marsu se má letos vydat Tesla Roadster nové generace v červené barvě nazvané půlnoční třešeň. K inauguračnímu startu rakety Falcon Heavy nesoucí nový Roadster mělo původně dojít již teď v lednu. Elon Musk však posléze prohlásil, že nechce riskovat zničení Roadsteru hned u prvního startu, takže jeho odlet směr Mars se poněkud pozdrží. Je tedy docela pravděpodobné, že datum vyslání Roadsteru na Mars bude korespondovat s datem blížící se uzávěrky projektu nového raketového motoru pro americké letectvo.

První funkční Hyperloop?

Do závodu o první funkční Hyperloop koncem roku masivně vstoupil známý britský miliardář Richard Branson, když koupil společnost Hyperloop One. Jeho Virgin Hyperloop One vykročil pravou nohou, když 15. prosince na zkušební dráze v Las Vegas dosáhl rychlostního rekordu 240 mil za hodinu (387 km/h). Virgin si sehnal investici dalších 50 milionů dolarů a s rozvojem tohoto nového druhu dopravy to myslí smrtelně vážně. Tak uvidíme, kdo a kdy nakonec první Hyperloop zprovozní.

Nahoru