menuMENUHledat

Velká Británie plánuje vybudovat zbrusu nový kosmodrom ve Skotsku

20.07.2018 17:02 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Velká Británie plánuje vybudovat zbrusu nový kosmodrom ve Skotsku

Velká Británie se chystá vstoupit do kosmického věku s vlastním kosmodromem. Podle britské vesmírné agentury UK Space Agency by měl nový kosmodrom vyrůst ve skotském Sutherlandu a zahájit provoz na počátku dvacátých let tohoto století.


Kosmodrom na odlehlém poloostrově severního pobřeží Skotska vybuduje společnost Highlands and Islands Enterprise, která obdržela počáteční finance ve výši 3,3 miliony dolarů (téměř 73 miliony Kč). V okresu Sutherland žije jen 12 tisíc lidí, pro které může být příliv kosmických technologií zajímavou příležitostí.

Vesmírný přístav ve Skotsku

Jak uvádí  portál stoplusjednicka.czz nového kosmodromu by měly startovat především malé nosné rakety se satelity pro polární dráhy nebo heliosynchronní dráhy. Asi tam neuvidí rakety jako je Falcon Heavy od SpaceX, ale rozhodně by to mohly být rakety jako Electron od Rocket Lab. Podle BBC News se v dnešní době po celém světě vyvíjí asi 60 typů malých nosných raket a některé z nich by mohly startovat právě ze Sutherlandu.

Ve Velké Británii doufají, že jim vesmírné aktivity a vypouštění menších satelitů přinesou během příštího desetiletí 5 miliard dolarů (přes 110 miliard Kč).

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu Stoplusjednicka.cz.

Nahoru