menuMENUHledat

Virgin Orbit uskutečnili první zkušební let svého vesmírného systému

23.11.2018 11:05 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Virgin Orbit uskutečnili první zkušební let svého vesmírného systému

Nosný letoun „Cosmic Girl“ se poprvé proletěl s připojenou raketou „LauncherOne“.


Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, americká společnost Virgin Orbit, která je součástí skupiny Virgin Group podnikatele a příznivce vesmírných technologií Richarda Bransona, vyvíjí unikátní vesmírný systém pro relativně levné a pohotové vynášení malých satelitů na oběžnou dráhu. Jeden start by měl přijít na asi 10 až 12 milionů dolarů, tedy 228 až 274 milionů Kč.

Tento vesmírný systém tvoří nosný letoun a nosná raketa. Nosný letoun, který nese jméno „Cosmic Girl“, je upravený Boeing 747-400. Jeho úkolem je vynést do výšky 11 kilometrů nosnou raketu „LauncherOne“, která pak bude pokračovat do vesmíru. Nosná raketa je dvoustupňová, měří zhruba 16 metrů a měla by dopravit na nízkou oběžnou dráhu 500 kilogramů nákladu.

První let nosného letounu s raketou

Virgin Orbit nedávno dokončili vývoj tohoto vesmírného systému a propojili jeho dvě klíčové komponenty, tedy nosný letoun s nosnou raketou. V neděli 18. listopadu konečně došlo na první letový test kompletního systému. Nosný letoun se proletěl s připojenou nosnou raketou a opět s ní přistál. Test byl úspěšný a představuje klíčový krok na cestě k prvnímu startu s odpálením nosné rakety.

Letoun „Cosmic Girl“ s raketou „LauncherOne“ vzlétl z letiště Southern California Logistics Airport v kalifornském Victorville. Celkem 80 minut létal na pouštěmi jižní Kalifornie a pak opět přistál. Teď by mělo následovat ještě několik podobných letů s připojenou nosnou raketou, během nichž specialisté Virgin Orbit prověří všechny klíčové systémy. K prvnímu odpálení nosné rakety „LauncherOne“ by mělo dojít počátkem příštího roku 2019.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz. 

Nahoru