menuMENUHledat

Volvo končí s diesely, věnovat se bude elektromobilům!

18.05.2017 13:55 | Zdroj: Obrázek: facebook.com/volvocars/
Volvo končí s diesely, věnovat se bude elektromobilům!

Hakan Samuelsson, generální ředitel Volvo Cars, včera provedl celkem šokující oznámení – Volvo už nebude vyvíjet další dieselové motory. A co víc, poděkoval za to Tesle. Konkrétně za to, že dokázala nabídnout takový elektromobil, o který mají lidi zájem. Volvo ji začne konkurovat do dvou let. Co Volvo chystá a co to pro něj znamená?


Sbohem diesely

Rozhodnutí přestat s vývojem dieselů je pro Volvo naprosto zásadní. Od odchodu z područí Fordu totiž automobilka investovala nemalé finanční prostředky do vývoje vlastních dieselů. Navíc se, díky downsizingu, rozloučila se svým legendárním pětiválcovým turbodieselem D5. Všechny nové motory jsou totiž čtyřválce s objemem do dvou litrů. Čtyřválcové turbodiesely používalo Volvo i v minulosti, jenže od Fordu. Teď si muselo vyvinout vlastní. Samuelsson však uvedl, že stávající dieselové motory, které najdete i pod kapotou nedávno uvedených modelů S90 a V90, hodlá Volvo nadále upravovat tak, aby odpovídaly nejnovějším emisním normám. Skončit s tím hodlá okolo roku 2023.

Za konec dieselů mohou emise oxidů dusíku

Diesely přitom nekončí kvůli tomu, že by elektromobily byly až tak „in“. Samuelsson uvedl, že za jejich koncem ve Volvu stojí fakt, že jejich vývoj do stavu, kdy jsou v souladu se stále přísnějšími normami na emise oxidů dusíku je pro Volvo zkrátka nerentabilní. Není divu, Volvo je ve srovnání s giganty jako Ford, VW či Toyota malou automobilkou a už vývoj nové čtyřválcové platformy byl náročnou investicí.

Do budoucna, přičemž budoucnost začne ve Volvu už za dva roky, se chce automobilka soustředit na elektromobily a hybridy. Pokud uvážíme, že chce skončit diesely, znamená Samuelssonovo oznámení ještě jeden revoluční fakt – Volvo definitivně upustí od své strategie dieselových hybridů jako bylo Volvo V60 diesel plug-in a zaměří se výlučně na benzínové hybridy, které známe už ze současných motorizací nazvaných T8.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru