menuMENUHledat

Vše co jste chtěli vědět o Starmanovi a báli jste se zeptat

13.02.2018 10:27 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com, SpaceX.com, Tesla.com

Co přijde pak?

Až se podaří Starmanovi doplout na místo určení, nastane pro něj nekonečná statická fáze. Určená heliocentrická oběžná dráha je totiž extrémně stabilní a automobil bude moci na tomto místě setrvat i miliony let. Do budoucna by mohl Roadster představovat jeden ze záchytných orientačních bodů pro další vesmírné objevitele, podobně jako jsou na Mount Everestu orientačními body někteří z mrtvých horolezců. Bohužel pro Roadster je dost možné, že bude za nějaký čas vypadat podobně jako tito nebožáci, kteří se neúspěšně pokoušeli zdolat nejvyšší horu světa. Důvodem je radiace, která bude ve vesmíru působit na organické části vozu, jako jsou uhlíková vlákna, plasty či kůže, mnohem silněji než tady dole na Zemi. A je možné, že z vozu brzy zůstane jen základní kostra. Musk však toto tvrzení odmítá a tvrdí, že ve vakuu jsou vyloučeny jakékoli způsoby eroze.

Lze však předpokládat, že během tisíciletí bude povrch Tesly vybělen a narušena bude i strukturální soudržnost. Pokud by za několik tisíc let zatoužil některý z vesmírných lovců kuriozit odvézt Roadster, coby vzpomínku na začátky dobývání kosmu, zpátky na Zem, automobil by se mu kompletně rozpadl a podobně by na tom byl i Starman.

Poslední kontakt

Mnozí doufali, že díky dobrodružství Starmana uvidí nádherné záběry nejen samotného Marsu, ale také pásů asteroidů a postupně se oddalující Země. Bohužel SpaceX nedokázala vymyslet žádný způsob, jak by mohl Roadster se Zemí komunikovat. Musí stačit tento poslední snímek, který Starman na Zem zaslal. Mimochodem věděli jste, že je Starman i se svým Roadsterem klasifikován společností NASA jako kosmická loď? Držme této originální kosmické lodi palce, ať se jí vše podaří a ona se stane navždy připomínkou začátku něčeho velkého. Čeho? Nechme se překvapit!


Poslední snímek hrdinného Starmana.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru