menuMENUHledat

Bude evropská Gigafactory v ČR?

18.11.2016 16:10 | Zdroj: spaceinvader.me, respekt.cz
Bude evropská Gigafactory v ČR?

Nedávno jsme Vás informovali o tom, že Tesla zakoupila německou společnost působící v automobilovém průmyslu Grohman Engineering. Ta vlastní poměrně velkou továrnu v německém městě Prüm a Tesla se nechala slyšet, že Grohman se do roka ze 704 zaměstnanců rozroste o dalších 1000 pracovních míst, přímo v Německu. Jenže magazín Space Invader teď přišel s překvapivou zprávou, že evropská Gigafactory má stát u Prahy!

Výlet po Německu dopadl „trošičku“ jinak

Elon Musk krátce po akvizici údajně projížděl Německo. Space Invader však tvrdí, že akvizice Grohman Engineering má Tesle pouze pomoci vybudovat novou továrnu. Grohman Engineering, který zůstává jinak velice tajemný a z jeho webu se stěží něco dozvíte, totiž mimo jiné vyrábí stroje pro strojovou montáž automobilů.

 Akvizice tak zřejmě má jen pomoci zlevnit vybudování Gigafactory 2. Ne že se má další Gigafactory stát. Při svém cestování po Německu zavítal prý Musk i do České republiky. A jak to dopadlo? 

Gigafactory 2 bude univerzální

Gigafactory 2 nakonec nemá pomoci jen s produkcí klíčového Modelu 3. Kapacity zatím nedostavěné Gigafactory 1 pro výrobu li-ion akumulátorů jsou vyčerpány. Spolupráce s Panasonicem, i díky SolarCity, naopak roste. Tesla se navíc zajímá čím dál více i o těžbu lithia, a to i mimo území USA.

Zmiňovaný Panasonic má mimochodem s ČR velice dobré zkušenosti. Kdysi zde vyráběl CRT a plazmové obrazovky. Je možné, že tedy právě Panasonic dovedl Muska z Německa do Čech. A je dokonce možné, že Panasonic, coby potenciální podílník, minimálně na výrobě li-ion akumulátorů v Gigafactory 2, prostě řekl, že v Německu ta továrna nebude.

V Dubí je 330 000 tun lithia

A je tu ještě jedna věc! Tesla se čím dál intenzivněji zajímá o těžbu lithia. V Dubí a v okolí Cínovce údajně leží zásoba 330 000 tun lithia! Aspoň to tvrdí společnost Geomet.

Velice výhodná je i geografická poloha ČR a její napojení na evropskou dálniční síť. Zejména, pokud se někdy konečně podaří dostavět dálnici D8.

Podtrženo a sečteno – Musk má mnoho důvodů, proč se dívat po ČR. Jednoho dne by se tak po našich silnicích mohly prohánět vedle Škodovek, Hyundaí, malých Toyot, Peugeotů a Citroënů také „české“ elektromobily Tesla.

Nahoru