menuMENUHledat

Bývalí manažeři Tesly staví vlastní Gigafactory, chtějí na ni 4 miliardy dolarů!

21.08.2017 11:45 | Zdroj: Obrázek: www.bloomberg.com

Prvních sto milionů do pár měsíců

Peter Carlsson se nechal pro Bloomberg slyšet, že ještě teď na podzim dokončí první kolo fundraisingu. Jeho cílem je 100 milionů eur (118 milionů USD), které potřebuje na výstavbu továrny. Má už přitom vybrané dvě lokality ve Švédsku, kde by továrna měla stát. Zajímavostí tohoto prvního kola je, že peníze vybírá Carlsson od budoucích zákazníků, jako je právě již zmíněný Vattenfall. NorthVolt však oslovil i automobilky a průmyslové koncerny, jež si nemohou dovolit přerušit výrobu z důvodu výpadku elektřiny. Začátek výstavby továrny přitom slibuje až na druhou polovinu roku 2018, výrobu chce rozjet o rok později a první bateriové články chce začít dodávat koncem roku 2020.

Carlsson tak zvolil velmi nezvyklou strategii financování, kdy si zákazníci vlastně kupují výrobek o několik let dříve, než vědí, jaké bude mít přesně parametry, a než na něj vůbec stojí továrna. Pokud se vám zdá, že v jeho strategii vidíte jistou paralelu s financováním Modelu 3 u Tesly, pak máte pravdu. I Tesla zaplatila vybavení továrny ve Fremontu ze záloh na neexistující Model 3, o kterém nikdo pořádně nic nevěděl, kromě toho, že bude mít elektrický pohon, bude to sedan a bude stát od 35 tisíc dolarů výš.

Nová Gigafactory má vyrobit 32 GWh akumulátorů ročně

Carlsson přesto míří na poněkud nižší cíle, než mířila Tesla. Není se čemu divit, na rozdíl od Tesly nemá za zády významného celosvětového hráče na poli akumulátorů, jakým je pro Teslu Panasonic. Pro Bloomberg se nechal slyšet, že jeho švédská Gigafactory má dosáhnout roční produkce až 32 GWh akumulátorů, tedy zhruba třetiny plánovaného maxima kapacity u Gigafactory. Potřebovat na to bude čtyři miliardy dolarů, tedy čtyřicetinásobek toho, co se chystá do pár měsíců vybrat.

Jak a kdy toho chce Carlsson dosáhnout? Další kolo fundraisingu bude cílit na 1,2 až 1,4 miliardy eur (1,41 až 1,65 miliardy USD). Ty mají firmě pomoci zafinancovat první fázi s roční produkcí 400 milionů Li-ion článků s celkovou kapacitou 8 GWh. Na zbylých 24 GWh roční produkce bude potřeba dalších 2,3 miliardy dolarů investic, s čímž může NorthVolt těžko počítat dřív, než prokáže schopnost obstát na trhu, který bude v roce 2020 ještě o dost konkurenčnější, než je teď. Uvidíme tedy, jak bývalí manažeři Tesly nakonec obstojí.

Nahoru