menuMENUHledat

Cena Li-ion akumulátorů pro auta prudce padá, Audi prý nakupuje za 100 €/kWh

30.06.2017 09:53 | Autor: MSO | Zdroj: InsideEvs, Street Insider, Green Car Reports, Evannex, Obrázek: https://www.instagram.com/p/BQ3UpgZAGiH/?hl=en
Cena Li-ion akumulátorů pro auta prudce padá, Audi prý nakupuje za 100 €/kWh

Cena Li-ion akumulátorů pro automobily se řítí směrem dolů. Skvělá zpráva pro elektromobily, špatná pro diesely a benzínová auta. Technický ředitel Audi Dr. Peter Mertens prozradil, že Audi nakupuje akumulátory za směšných 100 €/kWh. Ještě před dvěma lety se přitom odhadovalo, že v roce 2020 ceny spadnou na 263 €/kWh! Elektromobily čeká zlatý věk!

Cena akumulátorů jako klíčová položka

Cena akumulátorů tvoří klíčovou položku na celkových nákladech každého elektromobilu a důležitá je samozřejmě i pro hybridní automobily. I při extrémně nízké ceně 100 €/kWh by totiž vyšel akumulátor v Tesle S P100D na rovných 10 000 €, tedy přes 260 tisíc korun, jen v nákladech a bez DPH. A to už je pořádná nákladová položka.

Cena, kterou automobilky platí za Li-ion akumulátory je obvykle pečlivě střeženým tajemstvím. Mertens, který je nově členem představenstva Audi, tak včera prolomil jedno z největších tabu automobilového průmyslu. A kolik platí ostatní automobilky?

Jaká je cena za Li-ion akumulátory do aut

Roušku tajemství nad cenami akumulátorů se pokusil loni poodhalit Jon Bereisa, prezident společnosti Auto Lectrification, který 35 let pracoval pro General Motors a jako šéfinženýr měl na svědomí i elektromobil Chevy Volt. Ten prohlásil, že ceny za Li-ion akumulátory do automobilů byly ještě před rokem na hranici 166 €/kWh. Zároveň tvrdil, že cena Li-ion akumulátorů do roku 2025 nepoklesne pod 116 €/kWh. Dost se spletl.

Ve stejném období přinesl časopis Green Car Reports informaci o tom, že cena Li-ion akumulátorů, kterou platila Tesla u Modelů S a X byla cca oněch 166 €/kWh. Zároveň citoval Marka Reusse, tehdejšího produktového manažera GM, že Chevrolet Bolt EV bude v roce 2017 využívat akumulátory s cenou „pouhých“ 127 €/kWh. Zdá se, že optikou Audi to nebyla až tak super zpráva, jak se loni mohlo zdát.

Gigafactory i další velcí výrobci tlačí ceny dolů

Existuje několik důvodů, proč ceny Li-ion akumulátorů strmě letí dolů. Jedním z nich je zvětšování nabídky. Gigafactory má ročně produkovat Li-ion akumulátory s celkovou kapacitou 35 GWh, už příští rok. Do toho však rostou i další velké továrny – SK Innovation, Contemporary Amperex Technology a mnozí další staví gigantické továrny, které jsou schopny dosahovat významných úspor.

Největší úspory však i podle Bereisy zatím přináší změna velikosti článku. A právě tu Tesla změnila, když letos v lednu představila články 2170, které vyrábí její Gigafactory ve verzích pro Powerpacky a Powerwally a pro Model 3 (liší se typem elektrod).

Jenže právě článek 2170 obsahuje i řadu vylepšení v oblasti elektrolytu a elektrod. A právě v těchto technologických změnách, pro které Tesla najala špičkový výzkumný tým v Kanadě. Ten má za úkol pomoci Tesle, mimo jiné, stlačit cenu Li-ion akumulátorů pod 87 €/kWh. Je však možné, že při současném tempu vývoje cen se v roce 2020 dočkáme i ceny 50 €/kWh. To by znamenalo, že elektromobily budou levnější než auta se spalovacím motorem ještě dřív, než předpokládalo Volvo, které kvůli tomu před měsícem upustilo od dieselů.

 

Nahoru