menuMENUHledat

Česko jede na plyn, Evropa má elektřinu

14.09.2015 11:18 | Autor: BP | Zdroj: ekonomika.idnes.cz, ecomento.com
Česko jede na plyn, Evropa má elektřinu

Alternativní pohony zažívají nebývalý nárůst. Evropě vévodí především elektromobily a hybridy, v České republice je zatím největší pokrok CNG a LPG.

Přes 300 tisíc aut s alternativním pohonem

Podle nedávných průzkumů zveřejnila ACEA (Asociace evropských výrobců automobilů) výsledky, ze kterých je jasné, že za poslední půlrok se v Evropě prodalo 317 tisíc aut s alternativním pohonem. To je nárůst o 35 % než tomu bylo před rokem.

Ze všech prodaných vozů v alternativní kategorii tvoří hybridy a elektromobily více než polovinu. A to už není zanedbatelné číslo. Trh tak roste až 4x rychleji než prodeje.

V Čechách vede plyn

U plynu je to celkem vyrovnané, trh stoupá vyrovnaně spolu s prodeji – alespoň v okolních zemích Evropy. V České republice ale stlačený zemní plyn a zkapalněný propanbutan zažívají revoluci, můžeme mluvit o nárůstu 121 %, čímž se Česko zařazuje na šestou pozici největšího odběru nových vozů na plyn.

V minulých letech byla oblíbená především verze s LPG, v posledních době ji ale předhonilo CNG. Z hlediska alternativních pohonů u nás jezdi asi 80 % aut právě na plyn.

Nahoru