menuMENUHledat

Cesta Tesly k privatizaci a zase zpět

28.08.2018 11:38 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com
Cesta Tesly k privatizaci a zase zpět

Tesla v soukromých rukou? Téma, které nedávno rozvířilo vody obklopující americkou automobilku, vyvolalo velké debaty. Vše je ovšem nakonec jinak a s poměrně nečekaným koncem.


Privatizace je to nejlepší, co může Teslu potkat

Muskův pokus o privatizaci Tesly začal tweetem 7. srpna, kdy Musk oznámil, že uvažuje o privatizaci Tesly s odkupem akcií 420 dolarů za kus. Musk navíc dodal, že financování této obří transakce je již zajištěna. Následný přídavek tweetů pak jasně naznačil, že celá transakce je již posvěcena vedením Tesly a nyní jen záleží na hlasování akcionářů. Oním zajištěným financováním myslel Musk peníze od státního fondu Saudské Arábie.

Privatizace společnosti byla podle Muskova mínění tím nejlepším, co by se Tesle mohlo v současné době stát. Být veřejnou společností pro ni totiž znamená velké množství potíží v podobě neustálých výkyvů hodnoty akcií, machinací tzv. short-sellers, tedy překupníků akcií a také pravidelně se opakujícím tlakům na čtvrtletní výsledky společnosti. Musk navíc poukázal na to, že SpaceX, jeho další ryze soukromá společnost, běží, jak dobře namazaný stroj.

30 miliard dolarů na dosah ruky

Aby mohla privatizace Tesly proběhnout co nejlépe, najal Musk celou řadu významných osob, jako například Egona Durbana ze společnosti Silver Lake Partners, která zprostředkovávala výkup výrobce počítačů Dell po jeho privatizaci.

18. srpna Musk představil svůj plán na privatizaci Tesly. Ten našel u vedení společnosti podporu, i když se někteří její členové vyjadřovali na adresu Muska v čele společnosti určité výhrady. Unavený Musk však přislíbil, že se začne více kontrolovat a nebude ventilovat své emoce tolik jako dříve.

20. a 21. srpna byl Tesle předložen seznam možných investorů, kteří se zavázali poskytnout společnosti dostatečnou částku ve výši 30 miliard amerických dolarů pro přechod do soukromých rukou. Mezi nimi byla například výše zmíněná společnost Silver Lake či německý automobilový gigant Volkswagen AG.

Obrat o 180°

Právě vůči nabídkám od automobilových společností však byl Musk podezřívavý a to především z důvodů obavy o ztrátu toho, co Musk nazval „Tesla Halo“. Zároveň začal mít obavy i o pozici současných menších akcionářů a také o soukromníky, kteří do akcií Tesly mnohdy vložili celé své jmění. Zároveň mu poradci oznámili, že velké množství společností, které nabízí financování Tesly, by mělo specifické požadavky a mnohé by se týkaly rozhodovací moci v automobilce.

I to byly důvody proč Musk druhý den uspořádal schůzi v konferenční místnosti v továrně ve Fremontu. Na ní mu finanční experti sice sdělili, že privatizace společnosti může být provedena, ovšem Musk na sdělení reagoval slovy:

„Na základě nejnovějších informací, které mám, odvolávám svůj návrh“.

O den později bylo toto stanovisko vydáno i veřejně na stránkách Tesly. Znamenalo to tedy tečku za celým příběhem spojeným s privatizací Tesly. Zda se však jedná o tečku definitivní, by bylo nyní velmi předčasné předpovídat.

Nahoru