menuMENUHledat

Cestování vozem v roce 2030: Proč se budeme více ztrácet a mít řízení jako hobby?

17.08.2018 17:00 | Autor: VS
Cestování vozem v roce 2030: Proč se budeme více ztrácet a mít řízení jako hobby?

Dokážete si představit, jak bude vypadat cestování automobilem za 12 let? Vypadá to jako poměrně krátká doba, za kterou se toho nemůže příliš změnit, ale opak je pravdou. Pojďte se s námi podívat na vizi cesty automobilem v roce 2030!


Minulý díl našeho miniseriálů nám přiblížil podobu nových dobíjecích stanic, se kterými bude spojen také zcela nový druh krácení volné chvíle během čekání na plné dobití automobilu. Řidiči budou mít během dobíjení mnohem více času na vzájemné poznávání, odpočívání a další aktivity. Také jsme si nastínili, co přinese autonomie vozidel, jak s nimi budeme komunikovat a čeho všeho budou schopná.

Bude mnohem jednodušší se prostě ztratit

Zní to sice paradoxně, ale v roce 2030 se budeme s naším vozem ztrácet mnohem častěji než nyní. Mnoho řidičů totiž považuje cestování vozem za jakýsi druh odpočinku, kdy neřídí proto, aby se dostali z bodu A do bodu B, ale řídí čistě pro potěchu z této činnosti. Statisticky je tak dokázáno, že až 30 % řidičů občas vůbec neřeší, kam jede, popřípadě trasu plánuje až za jízdy.

Důvodem tohoto jednání je především vzrušení, které přináší nevědomí toho, kde se právě nacházíte. K tomu se bude odvažovat čím dál tím více řidičů a to z jednoho prostého důvodu. Technologie budou již na takové úrovni, že bude stačit vydat jeden hlasový příkaz,a řidič okamžitě dostane přesnou trasu zpět domů. Technologie pro nás brzy budou schopny zjistit úplně vše a začnou představovat natolik pevnou záchrannou síť, že se po zavěšeném laně nad ní budeme odhodlávat posouvat dál a dál.

Řízení jako hobby

Možná také máte mezi svými známými někoho, kdo si pořídil automobil ze 70. či 80. let a to jen proto, aby měl doma starý poctivý automobil, který nemá ani posilovač řízení, ani elektricky ovládaná okénka, ani navigaci. Zkrátka takový automobil, který vyžaduje skutečný řidičský um.

Nějak podobně se brzy začne přistupovat i ke všem automobilům, které nebudou řízeny pomocí umělé inteligence vozu. Mít doma automobil s volantem bude podobný chovu koní. Dříve naprosto běžný dopravní prostředek se dnes proměnil v koníčka a příjemného domácího mazlíčka, na kterém si však do supermarketu rozhodně nezajedeme. Klasický automobil tak bude součást životního stylu a také pořádným retrem.

Natáhnout nohy a číst si

Spolu s moderními technologiemi a postupným minimalismem interiéru začnou vozy poskytovat řidičům ještě jeden benefit a tím bude vnitřní prostor. Díky absenci velkých motorů a situováním akumulátorů v podlaze vozu bude pro designéry mnohem jednodušší navrhnout dostatečně velkou kabinu, aby se v ní posádka cítila skutečně komfortně.

Tatam jsou časy, kdy jsme převáželi zavazadla na zadních sedadlech vozu. Nové automobily budou brzy disponovat třeba dvěma úložnými prostory vepředu a vzadu. Autonomie vozidel umožní také jiné uspořádání palubní desky, která bude mnohem více sloužit coby zábavní část vozu, než místo, ze kterého se vůz ovládá. Volanty již nebudou během jízdy potřeba a tak se automaticky zasunou do palubní desky, sedadla pro posádku budou mnohem více polohovatelná a některá z nich se budou moci otáčet i o 180°. Řidič se tak bude moci otočit do kabiny, natáhnout si nohy a třeba si číst knihu.

Závěrem

Představa výletu vozem v roce 2030 je pro někoho vzrušující a pro jiného spíše plná nudy a zklamání. Je jen na vás jaký názor na současný automobilový vývoj zaujmete, nicméně je dobré vědět, že ačkoliv jízda vozem již nebude tolik spojena s adrenalinem a řidičským umem, bude daleko více bezpečnější, pohodlnější a ekologičtější a to jsou tří věci, na kterých by mělo záležet každému řidiči, ať už v roce 2030, 2006 nebo 2018.

Nahoru