menuMENUHledat

Chystá se unikátní závod mezi Teslou Model 3 a BMW X5, kdo vyhraje?

01.06.2021 15:00 | Autor: Jaroslav Bubla | Zdroj: biomasakr.cz
Chystá se unikátní závod mezi Teslou Model 3 a BMW X5, kdo vyhraje?

Závod Tesly jedoucí na elektřinu z fotovoltaického panelu proti BMW jedoucímu na bionaftu z řepky, výsledek překvapí snad úplně všechny.


Jeden rok práce na poli, jeden ar řepky a jeden fotovoltaický panel. Z vypěstované řepky se vyrobí methylester, který se povinně přimíchává do nafty (6 % a více). Vyrobená bionafta, přesněji její energetický ekvivalent se načerpá do nádrže vozu BMW X5. Tesla Model 3 se nabije ekvivalentem vyrobené elektřiny za rok z jediného fotovoltaického panelu o výkonu 330 Wp. Panel zabere plochu zhruba 2 metry čtvereční. Řepka zabere plochu 100 metrů čtverečních. Tedy výroba energie potřebné pro pohon BMW využije 50krát větší plochu než výroba energie pro pohon Tesly. Závod bude spočívat v tom, které ze dvou aut ujede delší vzdálenost. Může tohle Tesla vyhrát

Sledujte Biomasakr a dozvíte se více. Pokud chcete experiment podpořit, můžete zakoupit na donio.cz/biomasakr vstupenku na premiéru nebo se natáčení filmu přímo zúčastnit a prohlédnout si vše zblízka. Pokud se podaří dokument dostat mezi širokou veřejnost, může přispět ke vřelejšímu přijetí elektromobility v České republice.

Nahoru