menuMENUHledat

Co si myslí Porsche o Tesle? Možná budete překvapeni

04.12.2018 10:00 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com, tribpub.com, electrek.co
Co si myslí Porsche o Tesle? Možná budete překvapeni

Vztahy mezi Porsche a Teslou byly vždy poměrně napjaté. Porsche však nyní vyseklo kalifornské automobilce poklonu, jakou nikdo nečekal. Německá legenda uznala, že v oblasti elektromobility dokázala Tesla ohromující věci.


Ohromující Tesla

Nestává se každý den, aby se konkurenti v automobilovém průmyslu navzájem chválili. Nicméně jedna taková pochvala nyní přistála na adresu Tesly a to přímo od Porsche, které v současné době představuje jednoho z největších konkurentů kalifornské automobilky, díky připravovanému modelu Taycan.

Jak se zdá, právě Taycan otevřel legendární značce oči, protože se jedná o první čistě elektrický model z její produkce a automobilka zjistila, jak těžké to na trhu s elektromobily vlastně je. V rozhovoru pro časopis Los Angeles Times generální ředitel společnosti Porsche pro severoamerický region Klaus Zellmer prohlásil:

„Pokud se podíváte na to, co Tesla doposud vytvořila, na jejich objem produkce a na cenu jejich vozů, je to skutečně ohromující.

Pokud toto všechno dokážete s jednou značkou a prodejní sítí, která není podporována jednotlivými dealery a prodejními společnostmi, pak je to všechno ještě více ohromující.“

Porsche vs. Tesla

Vztah Tesly a Porsche by se dal nazvat více než komplikovaným. Porsche již delší dobu tvrdí, že vozy od Tesly pro ně nejsou žádným rivalem, ovšem je jasné, že Tesla při vývoji jejich vozů figuruje minimálně jako hnací motor. Jak jinak by se daly vysvětlit fotografie testovacích mul Taycanu, kterým dělalo doprovod hned několik exemplářů Modelu S P85D.

Zároveň se generální ředitel společnosti Porsche Oliver Blume nechal nedávno slyšet, že automobilka Tesla přebírá některé zákazníky a že se jasně snaží postavit Model S proti Taycanu. Někdy je tedy velmi složité vyznat se v tom, jak vlastně Porsche na Teslu nahlíží, zda jako na svého největšího konkurenta, nebo jako na určitý vzor či Teslu vnímá jen jako další automobilku z mnoha. Těžko říct.

Novinka jménem Taycan

Nás ovšem bude nejvíce zajímat, co říkají na obě značky zákazníci a od které z nich si budou chtít zakoupit elektromobil. Taycan, který by měl přijít na trh v příštím roce, totiž nabídne zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy, což je o něco pomalejší čas než nejvyšší konfigurace Modelu S. Dojezd Taycanu na jedno nabití by měl přesáhnout 400 kilometrů, přičemž Porsche slibuje možnost ujet dlouhou vzdálenost ve vysokých rychlostech například na německých dálnicích nebo na závodním okruhu.

Mezi největší zajímavosti vozu však patří jeho 800 voltový systém, což je téměř dvojnásobek oproti většině ostatních elektromobilů. Ten by měl umožňovat nabíjení až 80% kapacity baterie vozidla za pouhých 15 minut, a to je výhoda, kterou ocení každý řidič.

Nechme se tedy překvapit, jak bude trh na Taycan reagovat a přejmu mu hodně štěstí.

Nahoru