menuMENUHledat

Co všechno přinese chystaný Model Y?

24.10.2018 09:52 | Autor: VS
Co všechno přinese chystaný Model Y?

Připravovaný Model Y od značky Tesla bude představovat malý elektrický crossover, který by měl vyplnit mezeru mezi drahými modely značky a levnějším Modelem 3. Jaký vlastně tento automobil bude a co nového přinese? Pojďme se na chystanou novinku podívat trochu blíže.


Datum premiéry

Je to zhruba rok, co Tesla uspořádala premiéru tahače Semi, na které se představila také nová generace Roadsteru. Premiéra Modelu Y byla očekávána již v tomto roce, ovšem potíže s výrobou Modelu 3 donutily automobilku představení vozu odložit.

Elon Musk následně uvedl, že automobil bude představen 15. března 2019. V tento den se očekává zveřejnění veškerých podrobností o vozidle a otevření rezervací.

March 15

— Elon Musk (@elonmusk) 24. května 2018

Produkce

To kdy a kde se začne Model Y vyrábět je momentálně velkou neznámou. Musk v minulosti hovořil o zahájení výroby ke konci roku 2020. Zda bude automobil vyráběn v Gigafactory 1 či ve zcela nové továrně, je prozatím neznámo. Tesla pouze zveřejnila svůj záměr stavět Model Y i ve své zatím neexistující továrně v Šanghaji.

Design

U vzhledu Modelu Y se očekává, že bude vycházet z Modelu 3. Nepředpokládáme však, že by se jednalo pouze o zvýšenou verzi Modelu 3 s crossover prvky. Model Y bude mít zcela jistě svůj osobitý charakter.

Tesla představila již dva obrázky, které nám mají Model Y nastiňovat:

Elon Musk v minulosti naznačil to, že by novinka měla mít Falcon Wings stejně jako Model X, ovšem je to již dost dlouhá doba, a tak není jasné, zda toto řešení otevírání dveří v plánech zůstalo.

Specifikace vozu

Co se výkonu týče, očekává se, že Model Y bude disponovat stejnými výkonnostními předpoklady jako Model 3. Z něj by měl vůz čerpat také celou řadu komponentů pro co nejjednodušší výrobu.

Stejné by měly být baterie a pohonné jednotky. Díky tomu by automobil měl mít podobný dojezd a výkon jako Model 3, tedy schopnost ujet na jedno nabití až 500 kilometrů a z 0 na 100 km/h se dostat za 3,5 či 5,5 sekundy.

Dostane však menší množství kabeláže za účelem usnadnění výroby a snížení ceny.

Cena

Samozřejmě, že cena vozu ještě nebyla oznámena, ovšem Musk již dříve mluvil o navýšení ceny vozu o 5 tisíc dolarů oproti cenám Modelu 3, který se v současné době pohybuje okolo 45 tisíc dolarů. Tesla samozřejmě stále slibuje i 35 tisícovou verzi, což by znamenalo, že základní verze Modelu Y vyjde na 40 tisíc dolarů, tedy 900 tisíc korun.

Co bude Model Y pro Teslu znamenat?

Model 3 znamenal pro Teslu model, díky kterému se stala skutečnou automobilkou, jak sám pronesl Elon Musk. Její prodeje se rapidně navýšily a během několika měsíců jezdí po celém světě více jak 100 tisíc kusů tohoto vozu, což trvalo Modelu S a Modelu X několik let.

Lze předpokládat, že podobný růst přinese Tesle i Model Y. Elon Musk dokonce očekává, že zájem o Model Y bude ještě vyšší než o Model 3 a odhaduje poptávku na půl až jeden milion vozů ročně. Odvážná vize, co říkáte?

Nahoru