menuMENUHledat

Daimler prodal čtyřprocentní podíl v Tesle – partnerství pokračuje i nadále

23.10.2014 10:22 | Autor: BP | Zdroj: http://www.valuewalk.com/
Daimler prodal čtyřprocentní podíl v Tesle – partnerství pokračuje i nadále

Daimler, německý automobilový koncern a jeden z největších výrobců aut na světě, se rozhodl prodat svůj podíl ve společnosti Tesla Motors.

Původně Daimler koupil asi devítiprocentní podíl v květnu roku 2009. Jednalo se o „směšnou“ častku (minimálně v porovnání s dnešní hodnotou) 50 milionů dolarů. Jak se rozrostl kapitál Tesly, zmenšil se podíl německého koncernu, takže momentálně tvořil asi 4%. Daimler ho prodal za 780 milionu dolarů (v přepočtu přibližně 17 miliard Kč). Analytici se samozřejmě ihned pustili do spekulací, proč, jak a za jakých okolností se tato akce stala a co bude v důsledcích znamenat.

Generální ředitel Daimleru Dieter Zetsche uvedl, že vztahy obou společností jsou i nadále dobré a partnerství tím nekončí. Momentálně spolupracují na elektrických modelech vozů Mercedes-Benz a Smart, pro které Tesla poskytuje technologie. Odborníci naopak tvrdí, že se Daimler zbavil svého podílu právě proto, že se s americkou Teslou stávají spíše rivaly. Podle některých zdrojů plánuje německý koncern výrobu baterií ve své domovině.

Nahoru