menuMENUHledat

Dánsko – peníze především

06.10.2015 17:39 | Zdroj: kurzy.cz
Dánsko – peníze především

Dánská vláda couvla a elektrická auta už dál podporovat nehodlá. Prý se chystá zrušit daňové zvýhodnění elektromobilů, které tak budou až třikrát dražší. Tento výrazný krok zpět má zatraktivnit dieselová auta, jejichž prodej v Dánsku klesá. Vláda počítá také se zrušením poplatku za znečištění.

Dánsko jede opačným směrem

Takže daně budou pro všechny typy automobilů stejné a za znečištění se zkrátka platit nebude. Od toho si dánská vláda slibuje nejen přísun peněz do státní pokladny, ale také vytvoření nových pracovních míst a snížení nezaměstnanosti. Zajímalo by nás, jestli do těch pracovních míst počítají i zaměstnance na plicním a další lékaře…

Dánsko se z ničeho nic na míle vzdaluje vyspělým zemím, které naopak elektromobilitu výrazně podporují. Původně Dánové plánovali zcela upustit od fosilních paliv do roku 2050, jenže pak přišla nová vláda. Nový dánský ministr financí se stará především o státní rozpočet – ten by díky zdanění elektromobilů mohl v příštím roce stoupnout v přepočtu o 1,6 miliard korun.

Dánové tedy nejspíš mají jasno v tom, co je důležitější – jestli snižování deficitu státního rozpočtu, nebo boj proti znečištěnému ovzduší ve městech. Teď jen doufat, že je na téhle cestě nebudou následovat další státy.

Nahoru