menuMENUHledat

Největší dobíjecí garáž na světě

05.10.2015 11:18 | Zdroj: elbil.no
Největší dobíjecí garáž na světě

Norové prý vlastní každý čtvrtý elektromobil prodaný v Evropě. Norská vláda totiž elektromobilitu a obnovitelné zdroje dlouhodobě podporuje – kdo si elektrické auto pořídí, je osvobozen například od DPH. A teď mají Norové na poli elektromobility další prim.

Středověká pevnost nabízí 86 dobíjecích míst!

Nedaleko Osla totiž vybudovali největší dobíjecí parkoviště na světě. V norském hlavním městě představovalo parkování elektromobilů problém. A není se čemu divit vzhledem k jejich počtu. Teď se ale objevilo hodně efektivní řešení. V podzemí středověké válečné pevnosti Akershus si oselští vybudovali obří garáž určenou jen pro elektroauta a plug-in hybridy. Vozům je k dispozici 86 dobíjecích jednotek.

Podle Sture Portvika, který má v Oslu na starosti právě rozvoj elektromobility, je vybudování takových jednotek v podzemní garáži mnohem levnější než na ulicích – venkovní nabíjecí stanice stojí v přepočtu asi 171 tisíc korun, ta podzemní „jen“ 134 tisíc.

Na dobití má řidič maximálně 10 hodin

Garáž v podzemí pevnosti se slavnostně otevře prosinci. Kvalitní zabezpečení proti případnému požáru a ohlídání prostoru kamerami jsou samozřejmostí. Parkování zde bude možné denně od šesti ráno až do půlnoci a řidiči si musí stihnout nabít maximálně za 10 hodin. Počet volných míst půjde předem zkontrolovat pomocí mobilní aplikace EL Oslo kommune, která je dostupná jak pro iOS, tak pro Androidy. Zájemci o dobití se díky ní vyhnou zbytečnému zajíždění.

V Oslu se mimo to plánuje výstavba dalších nabíjecích jednotek, do konce tohoto roku by jich ve městě mělo být celkem už 1100.

Nahoru