menuMENUHledat

David versus Goliáš, jak si poradil Model X s obřím Boeingem?

16.05.2018 10:22 | Autor: VS | Zdroj: qantasfutureplanet.com.au, youtube.com, electrek.co, tesla.com
David versus Goliáš, jak si poradil Model X s obřím Boeingem?

Společnosti Quantas a Tesla spojily své síly a vytvořily nový světový rekord poté, co Tesla Model X P100D táhnul po ploše letiště v Melbourne letadlo, kterým nebylo nic menšího než Boeing 787-9 Dreamliner.


Model X za to umí vzít

Tesla je na současném trhu s elektromobily tou nejideálnější volbou pro lámání podobných rekordů. Jedná se totiž o vůz, jehož síla v pohodě stačí například na tažení kamionu na zcela zamrzlé a zasněžené vozovce, což dokázalo například video z Norska. Automobil si s celým náklaďákem poradil velmi snadno i v tak obtížných podmínkách.

Že má automobil skutečně takovou sílu, která je navíc využitelná i v reálném prostředí a těch nehorších podmínkách, nám dokázalo video ze Severní Karolíny. Na něm můžeme vidět uvízlý kamion na zasněženém a zamrzlém kopci, který je tažen právě Modelem X. Automobil si i s tímto problémem poradil poměrně snadno a řidič kamionu se tak ještě večer dostal domů:

A do třetice se síla Modelu X ukázala na videu sdíleném přímo Elonem Muskem, ve kterém Model X vytáhnul z tunelů společnosti Boring Company nákladní vozíky o celkové hmotnosti přesahující 100 tun:

X vs Dreamliner

Novou výzvu Modelu X předložila letecká společnost Quantas, která jej nechala táhnout Boeing 787-9 Dreamliner na pojezdové dráze letiště v australském Melbourne. Hmotnost tohoto létajícího drobečka je 126 tun, pokud je letoun prázdný a 253 tun je maximální vzletová hmotnost. Ani to však Model X v konfiguraci P100D nezastavilo a bez problémů uvedl letoun do pohybu. Tím stanovil světový rekord zapsaný v Guinnessově knize rekordů jako nejtěžší břemeno, které plně elektrický, sériově vyráběný, elektrický automobil, kdy utáhnul.

Celý tento test byl především o točivém momentu a trakci. Jakmile se věc tažená Modelem X dá do pohybu, nic jej již nezastaví. Automobil disponuje točivým momentem 9 500 Nm, tedy takovou sílou, že by mohl lámat skály, samozřejmě obrazně řečeno. Nic takového zatím nikdo s Modelem X nevyzkoušel, ale kdo ví. Test nicméně dokazuje, že elektromobily rozhodně nejsou žádná ořezávátka a troufnou si bez problémů i na takovéto výkony.

Quantas chce změnu k lepšímu

Australský Quantas celý tento test pojal především jako PR na svůj nový program o lepším přístupu k životnímu prostředí. V rámci tohoto programu dostanou od společnosti speciální výhody například právě majitelé vozů Tesla. Ti si budou moci zdarma nabíjet své vozy na letištích v Melbourne, Brisbane, Adelaide či Sydney a budou mít i zvýhodnění během svých letů se společností Quantas, jako například levnější letenky či lepší komfort přímo na palubě letadel tohoto leteckého přepravce. Společnost chce tímto probudit u svých pasažérů zájem o ochranu životního prostředí a do této snahy je i zapojit. Kdyby měli podobný přístup všechny letecké společnosti, bylo by to jen dobře.

Nahoru