menuMENUHledat

Elektromobil vás nakonec možná vyjde nejlevněji

13.01.2015 07:00 | Zdroj: ecomento.com
Elektromobil vás nakonec možná vyjde nejlevněji

Jedním z faktorů, které v tuto chvíli brzdí boom elektromobility, je cena. Zatímco dobíjení vyjde daleko levněji než tankování nebo plnění, elektrická auta jako taková bývají o dost dražší než jejich spalovací konkurenti.

Předpokládané snížení cen za baterie

Podle některých analýz se ale situace brzy změní. Rod Lache z Deutsche Bank na jejich základě prohlásil, že pořizovací cena spalovacích a elektrických vozidel se během příštích deseti let vyrovná – a elektromobily by nakonec mohly být dokonce levnější.

O zlevnění se zaslouží předpokládané snížení ceny baterií, která by se měla dostat na 100 $ (cca 2 300 Kč) za kWh. V takovém případě by vozy poháněné elektřinou byly cenově na stejné úrovni jako klasické automobily, baterie je totiž jejich nejdražším komponentem.

Touženou změnu snad přinese pokrok v technologii spolu s novou Giga-továrnou Tesly, čili značné zvýšení objemu výroby. Naděje, které do větší produkce Tesla vkládá, jsou možná přehnané, nicméně by se podle nich mohla cena Modelu III Sedan dostat pod 40 000 $ (pod 900 000 Kč!)

Emisní normy zlomí konvenčním pohonům krk – nebo ne?

Spalovací motory se na rozdíl od elektrických pravděpodobně zdraží vzhledem ke stále přísnějším emisním normám, ty si vyžádají přidávání dalších drahých součástí, jako jsou přímé vstřikování nebo turbodmychadla.

Nicméně jde jen o domněnky založené na předpokladu, že současné trendy – zlevňování elektrických a zdražování spalovacích motorů – budou pokračovat stejnou rychlostí a nezmění směr. Ale kdo ví, co se skutečně stane, až technologie dovolí vyrábět spalovací motory tak pokročilé, že kritikové emisí nebudou mít co namítat. A jen čas ukáže, jak nízko ceny baterií skutečně klesnou. Tak jako tak nás čeká desetiletí plné napjatého očekávání.

 

Nahoru